Dragi naši portalovci, ovog puta donosimo Vam priču o Jakovu Krokaru, studentu koji je nedavno, 1.6.2012., nastupio na sedmom po redu Darfest-u, što me potaknulo da ga upitam o dojmovima s Festivala i, općenito, o njegovu zanimljivom hobiju.

Za početak – nekoliko riječi o tebi: što studiraš, čime se još baviš?

Student sam treće godine na Fakultetu garđevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a u slobodno vrijeme bavim se glazbom. Pjevam, a pored toga sviram klavir i klarinet.

Koliko se dugo baviš glazbom?

Glazba je moj hobi od malih nogu. U trećem razredu osnovne škole počeo sam svirati klavir. S jedanaest godina počeo sam učiti svirati i klarinet u Hrvatskom glazbenom društvu Biranj, a nastavio u glazbenoj školi Josip Hatze, koju spletom okolnosti nisam nikad uspio privesti kraju. Tek sam sa šesnaest počeo pjevati.

Možeš li nam malo pobliže predstaviti Darfest?

To je festival koji se održava u Daruvaru, a ima višedestljetnu tradiciju kao festival amaterskih pjevača iz cijele Lijepe naše, a prije i iz bivše Jugoslavije. Još jedna važna značajka je da je Darfest međunarodnog karaktera, a na ovogodišnjem festivalu nastupila su 23 izvođača. Gost večeri bila je Maja Blagdan.

Što te potaknulo da sudjeluješ na Festivalu?

Prije svega, to je jedan od rijetkih festivala na području Republike Hrvatske koji pruža priliku neafirmiranim pjevačima da pokažu svoj talenat. Nastupio sam s pjesmom Ostani (http://www.youtube.com/watch?v=j2GTcdOtV-U), koju smatram iznimno kvalitetnom.

Je li ti to bio prvi javni nastup?

Ne, prvi nastup bio mi je na Glasu Kaštela 2007. godine s obradom pjesme Konoba, a zadnje dvije  godine nastupam s grupom Maestrali na Ribarskim feštama u Kaštelima.


Možeš li nam reći tko je autor stihova i aražmana za pjesmu Ostani
?

Stihove pjesme napisao je Slaven Jurišić. Autor glazbe i aranžmana je Marin Terzija, koji je ujedno i organizator Glasa Kaštela, a pored toga vodi i grupu Maestrali iz Kaštel Starog.

Kakvi su ti dojmovi s Festivala?
Darfest mi je omogućio da se predstavim široj publici, ali i ostvarim brojna prijateljstva. Tko zna, možda se iz njih izrodi i neka glazbena suradnja u budućnosti!

Je li ti teško uskladiti bavljenje glazbom i fakultetske obveze?

Faks mi je na prvom mjestu, a pjevanje mi je još uvijek hobi, kojim se ujedno i opuštam od fakultetskih obveza.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Ovo ljeto čekaju me još dva festivala, a pjesme na kojima trenutno radim potpuno su drukčije od pop-rock pjesme Ostani. Mogu samo reći da su klapskog melosa, a napisao ih je Marin Terzija. Pripremam se i za nastup na 47. revijalnom festivalu Glas Kaštela.

Za kraj, imaš neku poruku za splitske studente?

Vjerujte u sebe, budite uporni i slušajte samo sebe!

Dragi Jakove, Udruga S4S želi ti mnogo uspjeha u daljnjem radu!