Ljeto je i službeno započelo, a najbolji mogući način da proslavite kraj ispitnog roka je da posjetite 52. Festival zabavne glazbe Split, na kojem ćete sigurno naći nove hitove koji će se vrtjeti u Vašim autima i domovima, kao i u kafićima i diskoklubovima.

Ovaj festival jedan je od najpopularnijih koji se izvode na području Republike Hrvatske, a čuva svoju tradiciju dugi niz godina; prvi je održan 1960. godine, i to na splitskim Prokurativama, a dosad je predstavljeno i izvedeno preko osamsto kompozicija.

Oliver Dragojević, Kemal Monteno, Radojka Šverko, Meri Cetinić, Teška industrija, Novi fosili i Dubrovački trubaduri samo su neka od imena koja su obilježila ovaj tradicionalni festival. Jeste li znali da Splitski festival ima svoju himnu? To je pjesma Nima Splita do Splita, koju je otpjevala Tereza Kesovija.
Sve do 1966.godine festival se održavao u ljetnom kinu Bačvice, a 1967. počinje se održavati na Prokurativama. Tada festival dobiva internacionalni karakter. Jedno od najplodnijih razdoblja koja su obilježila ovaj festival svakako su 1970-e godine, kad se festivalu prvi put pridružuju mlade snage poput Josipe Lisac i Ibrice Jusića. Zlatne godine festivala najviše je obilježio poznati splitski kompozitor Zdenko Runjić, koji je na festivalu uvijek nastupao s barem dvije pjesme. Samo neke koje i danas mnogi od nas pjevuše su : “Pismo ćali”, “Nono, moj nono”, “La musica di notte”, “Galeb i ja”, “Budi noćas mirno more” te mnoge druge.

Također bih se osvrnula i na samu scenu ovogodišnjeg festivala, koja će biti u stilu cara Dioklecijana. Ideja je potekla od scenografa Slavena Raosa te će biti sva u rimskom stilu. Bit će ispunjena skalinadom, vatrom i zelenilom, a prostirat će se na 400-tinjak metara četvornih, između istočne i zapadne prokurativske aule.

Voditelji dviju polufinalnih večeri su Antonija Blaće i Ivan Perkušić, a u finalnu večer uvest će nas Danijela Trbović i Duško Ćurlić.
Festival zabavne glazbe Split 2012. je, kao i dosad, podijeljen na dvije izlučne večeri. U svakoj od njih posjetitelji će imati priliku čuti 24 kompozicije u izvedbi mnogih poznatih imena, kao što su Goran Karan, Jelena Rozga, Martina Vrbos, Gego i Ivan Zak.

Ulaznicu možete nabaviti preko sustava eventim.hr, na Prokurativama, Trg republike 1, kao i u prodavaonici Croatia Records na Pjaci. Cijena za dvije izlučne večeri je 50 kn, a za finalnu večer 100 kn. Stoga požurite i već sad osigurajte mjesto na jednom od najpoznatijih hrvatskih festivala!