Daj natočiiii ove noćiiii…

U utorak, 15. svibnja 2012., s početkom u 18:00 sati, u kinoteci Zlatna vrata (Dioklecijanova 7) održat će se javna tribina “Voda – hrvatsko nacionalno blago”. To je druga akcija koju poduzima hrvatska podružnica Svjetskog parlamenta mladih za vodu, a prva je održana na Rivi na Dan planeta Zemlje, zajedno s udrugom Oceanus. Tema ove tribine, čiji su organizatori Marin Spetič, potpredsjednik Svjetskog parlamenta mladih za vodu, Liga za prevenciju ovisnosti i Pučko otvoreno učilište Split, bit će participacija mladih u pitanjima vezanima za vodu, aktualni problemi naših voda i nove spoznaje o problemima lokalnih rijeka. Gosti će biti dr.sc. Biljana Rađa, profesorica na PMF-u, i predsjednik udruge „Zeleni Dalmacije“, gospodin Lovro Rumora.

Dr.sc. Biljana Rađa iznijet će biološki aspekt lokalnih voda, dok će Lovro Rumora pričati o projektima koji se grade na našim vodama. Nakon toga slijedi javna diskusija o vodi, a u 20 sati održat će se projekcija dokumentarnog filma “FLOW: FOR THE LOVE OF WATER” (VODA – ESENCIJA ŽIVOTA).

Imala sam priliku razgovarati s moderatorom navedene tribune, Marinom Spetičem. Taj svestrani mladić, nekadašnji aktivni plesač latino – američkih  standardnih plesova, izviđač i student prve godine Sociologije na Filozofskom fakultetu u Splitu, potpredsjednik je Svjetskog parlamenta mladih za vodu.

KAKO SI UOPĆE OTIŠAO NA PARLAMENT?

Do parlamenta sam došao zahvaljujući svojoj srednjoškolskoj profesorici iz Politike i gospodarstva, Nataliji Palčić. Ona nas je „ubacila“ u te projekte, prijavila nas je preko Lige za prevenciju ovisnosti na deseti Europski parlament i onda su me pozvali na Svjetski parlament mladih za vodu.

Dakle, prošle godine sam sudjelovao na desetom Europskom parlamentu mladih za vodu i klimatske promjene u Nizozemskoj /13. – 19.3.2011.) – to je bio projekt sponzoriran od strane Europske komisije, a sličan je Svjetskom parlamentu. Izabiru se predsjednik i dva potpredsjednika, radi se neka vrsta strateškog programa za podizanje svijesti o problemima vezanim za vodu. Tu sam izabran za potpredsjednika. Taj mandant traje samo godinu dana i nemaš puno za raditi. J  Nedavno je održan Svjetski parlament mladih za vodu, prvi put organiziran. Ovaj put je to inicijativa mladih na svjetskoj razini. Našli smo se u Aix–en–Provence, malom gradiću u Francuskoj, sedam dana prije šestog Svjetskog foruma za vodu. Napisali smo statut, počeli pisati deklaraciju, izabrali predstavnike i predsjednika. On je iz Belgije, student prve godine znanosti o okolišu („Environmental Science“). Ja sam jedan od potpredsjednika, drugi potpredsjednik je iz Malija. Nakon pisanja deklaracije sudjelovali smo na šestom Svjetskom forumu za vodu. Forum se održava svake godine u nekoj drugoj državi. Ove godine se održavao u Marseilleu, otprilike tri tjedna prije Dana planeta Zemlje. Na forumu je bilo preko 20 000 sudionika iz cijeloga svijeta. Nas parlamentaraca je bilo 80, iz 80 različitih država. Počeli smo sudjelovanje sa seansom, prezentirali smo naš statut inicijative u gradskoj vijećnici Marseillea i onda smo krenuli sudjelovati na forumu. Tamo smo imali neku vrstu propagandne kampanje. Sudjelovali smo u generalnom zaključku mladih vezano za vodu. Pri kraju foruma imali smo svečanu ceremoniju prezentiranja naše deklaracije. Tu su se skupili predstavnici Europske komisije, ministri… Bila je i predstavnica našeg Ministarstva za poljoprivredu, vodoopskrbu i šumarstvo. E, da, moram Vam reći, parlament inače ima „kumove i kume“. Yann Arthus-Bertrand je „kum“, ambasador našeg parlamenta, Letitia Obeng iz Water Partnershipa, Famke Janssen – nizozemska glumica,  te Maud Fontenoy, francuska jedriličarka koja je prva sama preplovila Atlantski i Tihi ocean.

KOJA JE IDEJA, TJ. TEMELJNI CILJ PARLAMENTA?

Cilj Svjetskog parlamenta mladih je uočiti ključne probleme vezane uz vodu, odrediti rješenja i definirati konkretne akcije koje će se poduzeti na globalnoj i lokalnoj razini. Ideja parlamenta je dati priliku mladima da doprinesu budućnosti vode, a time i cijeloga svijeta, kroz svoj unikatni pogled i specifičnu viziju koju nosi mladost. Često se kaže da na mladima svijet ostaje, a ova inicijativa je to prihvatila i mladi su odlučili djelovati! Opći cilj je povisiti stupanj svijesti o problemima vezanim za vodu među lokalnim stanovništvom i na taj način globalno djelovati.

I UNIVERSITAS JE PISAO O TVOM DJELOVANJU U PARLAMENTU?

To je bilo jako smiješno, kad sam došao u Francusku, mislio sam da tamo Hrvata uopće nema jer nisam našao štand, a sve države su imale štand o svojim projektima. Sasvim slučajno sam sreo dekana svog fakulteta,  dr.sc. Marka Trogrlića, i njegovu kolegicu s Građevinskog fakulteta  koja je pisala članak za Universitas i tako sam, eto, izašao u Universitasu.

ZA NEKOLIKO DANA ČEKA TE I ODLAZAK U BELGIJU?

21.5.2012. idem u Belgiju. Pozvan sam od strane europske komisije da prezentiram film Yann Arthus-Bertrand-a i Svjetski parlament mladih za vodu. Kao što sam spomenuo, Yann Arthus-Bertrand je ambasador našeg Parlamenta. Zapravo sam official speaker, službeni govornik za Europsku komisiju, tako da ću tu sudjelovati, a nakon toga sam u Bruxellesu, gdje se održava Green Week, najveći događaj vezan za ekologiju u EU. Imat ćemo štand, zajedno sa Water Partnershipom za naš Parlament.

TKO SPONZORIRA TVOJ ODLAZAK U BELGIJU?

Moj odlazak u Belgiju u cijelosti je sponzoriran od strane Europske komisije. Ovaj put idem sam. Gore me je trebao čekati naš predsjednik, ali on je na putu, tako da ću ga vidjeti tek u srijedu, 23.3.

JESU LI, PO TVOM MIŠLJENJU, NAŠE VODE DOBRO ISKORIŠTENE?

Iskreno, mislim da se o našim vodama ne govori onoliko koliko bi trebalo, sad koliko su iskorištene…mislim da koristimo vodu onoliko koliko smo sposobni, ali i kad bismo počeli više iskorištavati, nismo kompetentni to napraviti na način koji bi bio prihvatljiv za okoliš. Premalo se govori o našim vodama. Mi smo jedna od rijetkih država u svijetu koja ima čistu, pitku vodu iz većine naših rijeka i izvora, a ako rijeke nisu pitke, onda su pitki izvori tih rijeka. Jednog dana ćemo doći do te mjere da ćemo izgubiti sve te izvore.

KAKVA SU PREDVIĐANJA, KAD BI SE TO MOGLO DOGODITI?

Ovisi o tome koliko ćemo industrijski napredovati. Nismo svjesni da mi 1700 godina, koliko postoji grad Split, pijemo isti izvor vode, ili da u centru Splita postoje izvori pitke vode. Toga nema praktički nigdje u svijetu! Šetate Marjanom i imate pet voda – to je fenomen! To trebamo očuvati! I sad, ako ne govorimo o tome, doći  ćemo u stanje kao i ostale države, koje sad trebaju djelovati i pročišćavati vodu, kao što je, primjerice, Nizozemska, koja je maher u održavanju čistoće i kontrole vode. Njima poplava nije došla zadnjih 50 godina. Trebali bismo se na njih ugledati. Jednostavno ostanete zaprepašteni što oni rade s vodom i kako se odnose prema njoj. Oni u svakom gradu imaju fakultete vezane za Water menagment. Jedina stvar koja je meni draga u Hrvatskoj je ta što je voda još uvijek u državnom vlasništvu. Primjerice, u Francuskoj imate državno i privatno vlasništvo. Privatne hidroelektrane i privatne vodoopskrbe su drugačijih cijena od onih državnih. Neki gradovi sami odlučuju koja će od ta dva rješenja izabrati. Meni je drago što to sve vodi država, iz razloga što je obavezna djelovati na pravi način. Znači, ne smije nikakvu malverzaciju napraviti.

JESU LI NAŠI MLADI MANJE ILI VIŠE OSVIJEŠTENI O SPOMENUTIM PROBLEMIMA OD STARIJIH LJUDI, IMA LI TU RAZLIKE?

Prije odlaska u Francusku napravio sam kratko istraživanje. Dali su nam upitnik i na taj način ste mogli ispitati određeni broj populacije …ja nisam napravio reprezentativni uzorak, da se odmah zna. J Tu je bilo 30 ljudi i od toga se ne može generalizirati, ali ono što sam uočio je da svi mladi koje sam intervjuirao uopće ne vide problem – niti za klimatske promjene niti za pitanje voda. Oni su svjesni da je voda nešto vrijedno, ali ne vide probleme, dok stariji stvarno vode računa i primjećuju probleme. Najveći problem je upravo taj što ne postoji svijest o problemu!

KAKO SI SE TI UOPĆE ZAINTERESIRAO ZA PROMICANJE SVIJESTI O PROBLEMIMA VEZANIMA ZA VODU ?

Ja sam već 10 godina izviđač te sam povezan s prirodom na malo neobičnijoj razini nego ostali ljudi. Nama je cilj maksimalno očuvati prirodu i koristiti sve njezine resurse na održiv način.  Roditelji su mi također izviđači, tako da mi je oduvijek to bilo drago. Odred izviđača pomoraca Posejdon  (odred kojem sam ja načelnik) dobio je projekt Water Eye sponzoriran od strane Europske komisije, koji će se održatI ovo ljeto kao izviđački kamp između odreda iz Slovenije i OIP Posejdona. Tema kampa je razina svijesti o vodi i njenim problemima te prevencija daljne destrukcije, a mladi će se educirati kroz zanimljive radionice i igre  te aktivno diskutirati između sebe o temi kampa.

USPIJEVAŠ LI ZAINTERESIRATI OKOLINU?

Razmišljao sam o tome da napravim Hrvatski parlament mladih za vodu, ali to ne mogu nikako stići, eventualno sljedeće godine.  Tu je stvarno puno posla i to bih morao napraviti u suradnji s nekom organizacijom koja je voljna napraviti taj projekt. Ono što sam sad počeo raditi (i što smo prijavili) je europski projekt s udrugom Oceanus. Oni su ekološki osviješteni i djeluju u tom smjeru. Za pet dana ćemo saznati je li Europska komisija odobrila taj projekt. To bi bio jedan susret mladih biologa na Murteru, poljskih i hrvatskih , 40 sudionika. Ukoliko Europska komisija za pet dana ne odobri taj projekt, mi ćemo ga ponovo prijaviti.

ČIME SI SE JOŠ BAVIO?

Deset godina sam se bavio latino – američkim standardnim plesom. Bio sam treći u državi. Često sam sudjelovao u državnim prvenstvima, ali partnerica mi je otišla studirati u Zagreb, tako da više nemam partnericu pa ne mogu plesati, ali nemam ni vremena.

ZA KRAJ, ŠTO TE NAJVIŠE ZANIMA, GDJE SE VIDIŠ U BUDUĆNOSTI?

Jako mi je zanimljiva sociologija ekologije, sociologija mladih i sociologija aktivizma, ali nikad se ne zna. Sociologija te može odvesti u skroz suprotnom smjeru od onoga što želiš. Ja bih najradije radio u nekoj ekološki nastrojenoj europskoj organizaciji.

Udruga  S4S želi Marinu puno uspjeha u daljnjem radu! Držimo fige da Europska komisija prihvati projekt koji je prijavio zajedno s udrugom Oceanus!