DODIJELJENA PRIZNANJA ZA IZRADU STRATEGIJE RAZVOJA URBANE AGLOMERACIJE SPLIT

andjelinovic1

Svečana dodjela priznanja autorskom timu Sveučilišta u Splitu za izradu Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split održana je u ponedjeljak 20. studenog u vijećnici Ekonomskog fakulteta.

Tom prigodom rektor prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, uručio je nastavnicima i stručnjacima sa Sveučilišta priznanja za ukupni i pojedinačni doprinos u izradi Strategije, temeljem Nagrade Splitsko-dalmatinske županije za izradu Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split i sveukupan doprinos društvenom razvoju Splitsko-dalmatinske županije.

Naime, Sveučilište u Splitu dalo je izuzetan obol u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, športa, zdravstva, socijalne skrbi i drugih područja društvenog života u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Posebno značajna je izrada Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split koju su djelatnici Sveučilišta izradili potpuno besplatno.

Autorski tim Sveučilišta spremno je prihvatio izradu Strategije vodeći se vizijom urbane aglomeracije Splita kao prostora dostojanstvenog življenja gdje je održivi razvoj postignut sinergijskim učinkom gospodarstva i znanosti, uz optimalno korištenje svih ljudskih, geografskih, materijalnih, kulturnih, turističkih, obrazovnih i ostalih potencijala.

andjelinovic2

– Naše Sveučilište je prepoznatljivo upravo po tome što uz nastavnike i znanstvenike, ima i vrhunske stručnjake koji su se spremno uključili u ovaj projekt. Zapravo, strateški cilj nam je biti vrhunska, znanstvena i stručna ustanova koja će aktivno surađivati s lokalnom zajednicom, odnosno Gradom i Županijom jer jedino sinergijom možemo postići napredak. Smatram da će budućnost pokazati kako smo izradom ove Strategije napravili veliki korak – kazao je rektor Anđelinović zahvalivši svima na sudjelovanju te ih pozvao da se ubuduće priključe sličnim projektima, poput najavljene izrade Strategije Grada Splita.

O dobrobitima koje je proces izrade strategije donio akademskoj zajednici govorila je pak dekanica Ekonomskog fakulteta prof.dr.sc. Maja Fredotović istaknuvši kako je najvažnije što su se u projekt uključili mladi ljudi sa svih sastavnica te su se kroz interdisciplinarni pristup međusobno povezali, razmjenjujući sa starijim kolegama znanja i iskustva. Dekanica je ujedno dodijelila priznaje rektoru Anđelinoviću na čiju je inicijativu čitav projekt i započeo.

Svečanosti su prisustvovali župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zamjenik gradonačelnika Grada Splita Nino Vela koji su zahvalili svim sudionicima i pozvali ih da i dalje budu aktivni u zajedničkim projektima s Gradom i Županijom.

andjelinovic3

Temeljem izrađene strategije, u listopadu 2016. godine Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova objavilo je kako je urbana Aglomeracija Splita zadovoljila sve propisane uvjete i kriterije te tako stekla status ITU područja, odnosno područja za provedbu ITU mehanizma. Time će joj na raspolaganje biti stavljeno gotovo 63 milijuna eura namijenjenih za financiranje projekata iz područja konkurentnog poduzetništva, održive urbane mobilnosti, turističke valorizacije kulturne baštine, prenamjene zapuštenih lokacija, povećanja zapošljavanja i jačanja cjeloživotnog obrazovanja te smanjenja socijalnih nejednakosti.

Još više informacija pričitajte na: Sveučilište u Splitu