EFST: Riješen problem specijalističkog studija!

Danas u 12 h ispred ulaza u fakultet održan je mirni prosvjed studenata specijalističkog studija, koji su ogorčeni zabranom upisa studija od strane Ministarstva. Obavijest o zabrani upisa pojavila se na web stranici fakulteta na dan upisa premda je, prema tvrdnjama dekana, dopis Ministarstvu poslan još krajem kolovoza.

Dekan Garača spustio se među studente i pozvao ih u dvoranu kako bi porazgovarali i riješili problem. Na sastanku je bio rektor Pavić, dekan Garača, predstavnici Vlade, prorektori, predstavnici Sveučilišnog zbora i  oko 150 studenata.

Sastanak je urodio plodom; rektor Pavić je dao usmeno obećanje, ali i rekao da će doći i službeno pisano odobrenje Ministarstva za dvogodišnji studij smjera “Management malog poduzeća”. Povećat će se i broj predmeta kako bi studenti mogli sakupiti dovoljan broj ECTS bodova za dobivanje diplome.

“Nakon objave o odgodi upisa, umjesto objavljivanja rang liste odlučili smo prosvjedovati i kontaktirali medije. Nakon jutrošnjeg razgovora s dekanom saznali smo da je MZOŠ kasno odgovorilo na upit i blokiralo upis. Odmah smo poslali dopis Ministarstvu, na koji nismo dobili odgovor. Kad su se mediji pojavili, dogovoreno je da će dekan i rektor izaći i odgovoriti na naša pitanja. Mi, studenti, smatramo da je Ministarstvo odugovlačilo s nečim što se odavno moglo riješiti na bezbolniji način i da su nas 1. listopada doveli do bezizlazne situacije jer su upisi na gotovo svim fakultetima završili. Najbitnije je da smo zajedno i uz pomoć novinara postigli cilj (jer ne bismo odustali od prosvjeda dok se problem ne riješi)  – rekla nam je Ivana Miličević, predstavnica Studentskog zbora EFST-a.

“Sve sam platila, ispunila prijavnicu i čekala rang listu za upis. Međutim, na dan upisa je došla obavijest  da neće biti upisa. Nije red ni način da nas se u zadnji tren obaviještava. Da smo znali na vrijeme, upisali bismo nešto drugo i tražili druge opcije, a ovako smo se osjetili  prevareni” – kazala nam je studentica Ana Soža.

Problem oko specijalističkog studija nije od jučer. Pravo pitanje je zašto su se studenti upisivali i zašto se i dalje upisuju ako resorno Ministarstvo tvrdi da to nije po zakonu. Jesu li u pitanju profiti ili neorganiziranost fakulteta i Ministarstva?