Festival knjiga “Što čitaš?”

Ove godine se  po prvi put  održava hrvatski festival knjiga, i to pod nazivom „Što čitaš?“. Osim u Splitu, Festival se održava u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Službeno otvorenje započelo je 18. svibnja, a trajat će do 27. svibnja 2012. Posebno dobra strana Festivala je u tome što su knjige do 70% jeftinije, a tijekom desetak dana sajma organizatori su pripremili više od 80 promocija raznih autora.

Osvrnula bih se detaljnije na grad Split. Promocije knjiga se održavaju u shopping centru Joker  u poslijepodnevnim satima od 18:30h – 19:30h i od 20:00 – 21:00h u knjižari Profil.

Imala sam priliku i sama biti dijelom publike te prisustvovati jednoj od promocija. Knjiga koja me posebno zainteresirala zove se „Pratim te“, a autorica iste,  Aleksandra Kardum, dobitnica je nagrade Fran Galović za roman „Spavaš li?“.

Pored već spomenutih romana, poznat je i njen roman „Ono što sam prešutjela“. Glavna tematika njezinih romana je život i svakodnevnica koja nas okružuje.

Naglasila je da naslov njezine knjige potječe od koda iz plesa tango. Pisana je različitim stilovima pa nam tako autorica svoje misli prenosi kroz brojne oblike – od običnog sms-a i e-mail-a pa sve do ponekog unutrašnjeg monologa. Priča prati osam likova kojima je zajednička stvar bavljenje plesom. Nekim likovima ples je obaveza, dok drugima predstavlja zadovoljstvo. Autorica je sam kraj romana ostavila nedovršenim.

Sami naslovi „Pratim te“, „Zovem te pogledom“, „Oklijevanje“, „Prijevara“, „Uzimanje“, „Davanje“ i „Kazna“ pričaju čitatelju priču o tangu. Mjesto radnje je plesna škola.

Knjigu bih toplo preporučila svima koji vole proučavati međuljudske odnose i govor tijela.

Ništa mi drugo ne preostaje nego pozvati Vas, drage kolege, da se i sami uvjerite koliko je kvalitetno kulturno se uzdizati. Dođite i naučite nešto novo, zabavite se i proširite horizonte! Iskoristite priliku i povoljno nabavite zanimljiva djela kojima ćete se ovog ljeta opuštati uživajući u hladovini plaže ili parka i odmarati mozak od stručne literature!

Vidimo se!