IVANA PEGAN BAĆE: “Glas i ništa više”

750430c2420EDNmainilustracija

Izložba „Glas i ništa više“  dubrovačke umjetnice Ivane Pegan Baće otvorit će se u četvrtak, 7. prosinca u 12 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“, R. Boškovića 31.

Autorica će tom prigodom predstaviti i autorsku knjigu „Puste riječi“, izdanu 2016. godine, pet autorskih knjiga pod zajedničkim nazivom „The Book“, recentni audio rad „Drugo lice“ te malu skulpturalnu instalaciju „Perspektive“.
Izložba „Glas i ništa više“  ostaje otvorena do 13. prosinca, a realizirana je uz potporu Grada Splita.

Iz teksta  kustosice Petre Golušić:
„….Djelo proizlazi iz procesa započetog 2014. godine u kojemu se autorica bavi riječima na način da ih često povezuje sa zvukom i tako kreira audio radove kao i one vizualne. Ona navodi riječi u knjizi unutar koje su i kadrovi zapisane praznine koju uviđa u zbilji posredstvom fotoaparata. Tekst je ispisan na pisaćoj mašini preko indigo papira i ima obrnuti prikaz zabilježen prije njega u bjelini slike|stranice. Dominirajući zapis uspostavlja se u ponavljanju riječi mene: obrazloži mene, obuhvatit mene, nadoknadi mene, istroši mene, razori mene itd. On se ostvaruje kao unutarnji glas koji se piše kao oznaka odraza mišljenja sebe|monologa koji se ukida u nizu mantričkog niza gdje se odustaje od sebe|glasa itd. Plava boja oznaka je nematerijalnosti, mišljenja i dr.; ona je kontemplativni kod pisma na bijelome kojim se šifrira – ništa|vječno. Fotografije ukazuju na detalje ili krupne kadrove pojavnog svijeta koji je ogoljen od bilo koje suvišnosti i time je uveden|vraćen u slobodu. Poništenje se odvija u pisanom i vizualnom asketskom govoru u kojemu jedino što se događa je uvijek – ništa.“

O autorici: 
Ivana Pegan Baće rođena 1971. godine u Doboju. Diplomirala je 1996. na kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se mnogim diskursima koje uvijek uspostavlja na nekoliko razina, istražuje razna područja kao sto su filozofija, antropologija, sociologija, politika i ostalo-posredstvom audio djela, video radova, fotografija, instalacija i dr. Multimedijalna suvremena hrvatska autorica vezuje se za umjetničku scenu koja se formira u Dubrovniku od kraja 80-ih godina 20. stoljeća. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Art radionice Lazareti, Dubrovnik. Aktivno je angažirana u izlagačkom djelovanju Galerije Flora Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Dubrovniku. Pegan Baće je izlagala na mnogim samostalnim i skupnim izložbama i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i svijetu. Zadnje samostalno njezino predstavljanje publici bilo je 2017. godine u Museumu Quartier u Beču. Živi i radi u Dubrovniku.