IZLOŽBA STUDENTSKE GRAFIKE UMJETNIČKE AKADEMIJE U OSIJEKU

24068162_507397366305110_6950709506284165793_n

Izložba grafika studenata Umjetničke akademije u Osijeku otvorit će se u petak, 1. prosinca, u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ , R. Boškovića 31.

Tom prigodom splitskoj publici će se predstaviti šesnaestero sadašnjih i bivših studenata Umjetničke akademije u Osijeku: Marija Marijanović, Angela Turkalj, Dario Brkić, Mirjana Pjevac, Dajana Karas, Ana Uzelac, Iva Muškić, Ivan Bogović, Maja Gjajić, Ana Beljan, Tomaž Jelenc, Tamara Majer,  Marija Brašnić, Jasmin Mišković, Krunoslav Dundović i Viktorija Križanović.

Studentski radovi predstavljeni u Splitu nastali su pod mentorstvom profesora Marija Čaušića, Stanislava Marijanovića  i  Marka Živkovića.

Posjetitelji izložbu mogu razgledati do 9. prosinca.

Izložba studenata grafike Umjetničke akademije Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku nastala je kao zajednički projekt suradnje sa studentima grafike Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Nakon izložbe osječkih studenata u Splitu, u Osijeku će se održati za splitske studente grafike. Studenti su zajedničkim projektom putem Studenskih zborova osigurali sredstva, a u organizaciji izložbe sudjeluju i profesori obiju akademija koji će tokom trajanja izložbe i održati umjetničke grafičke radionice.

Iz predgovora kataloga splitske izložbe studentske grafike Umjetničke akademije  u Osijeku, autor Igor Loinjak

“Mladi autori čiji su radovi zastupljeni na ovoj izložbi odlučili su barem jedan vremenski odsječak svoje umjetničke prakse ozbiljno posvetiti mediju grafike. Može se prihvatiti da nije san svakoga od njih bio da postane grafičar-umjetnik, ali je nepobitno kako se svatko od njih u jednom trenutku svoga obrazovanja našao u ulozi grafičara. Da bi se uopće nešto moglo pisati o njihovim djelima, bilo je potrebno ovladati im mogućnostima ovoga medijskog jezika, kao i normama koje su određene njegovom gramatikom i pravopisom. A u tome su im pomogli njihovi profesori i mentori. Sudeći po materijalu koji je pred nama, za zaključiti je da su ovu fazu uspješno apsolvirali pomno ugrađujući stečena znanja u svoja djela. Usvajanjem normi omogućen im je dolazak do sljedeće faze u kojoj im se otvorilo novo područje koje ih je vabilo svojim ludističkim poticajima. I većina njih tu je igru s više ili manje uspjeha prihvatila što je vidljivo iz općeg dojma svih ovih radova kojima je u osnovi upravo eksperiment u grafičkim tehnikama dubokoga tiska ili njihovim kombinacijama.”