MENSA tvrdi da je čak 20% njihovih članova ljevoruko, a statistike općenito pokazuju da ima više ljevorukih osoba s najvišim IQ rezultatima od dešnjaka. To je dokazalo istraživanje dr. Alana Searlemana sa sveučilišta St. Lawrence u New Yorku, koje je pokazalo kako su ljevoruke osobe u većini slučajeva intelektualno naprednije, ali i da imaju razvijenije jezične sposobnosti od dešnjaka. Vjerojatno je razlog tome što su ljevaci dominantni u zanimanjima koja zahtijevaju kreativnost. Također, ljevaci se lakše prilagođavaju gledanju pod vodom, a posebno se ističu u sportovima kao što su tenis, baseball i plivanje. U pubertet ulaze 4-5 mjeseci kasnije.

Ako ni jedan roditelj nije ljevoruk ili je samo otac ljevoruk, postoji mogućnost 1:10 da dijete bude ljevoruko. Ako je, pak, samo majka ljevoruka, postotak vjerojatnosti ljevorukosti je 2:10, a ako su oba roditelja ljevoruka, mogućnost raste na 4:10.

Kao što sve na svijetu ima svoje pozitivne i negativne strane, tako i ovaj slučaj ljevorukih osoba ima neke nedostatke: mucanje i disleksija češće se javljaju kod ljevorukih osoba, koje k tome žive znatno kraće od dešnjaka, iz jednostavnog razloga – svijet je, nažalost, desno orijentiran! Godine 2007. otkriven je gen LRRTM1, povezan s pojavom ljevorukosti, ali i psihičkih bolesti poput shizofrenije.

Kao što sam već spomenula, cijeli je svijet desno orijentiran, pa se ljevaci u njemu (na čelu sa mnom) često osjećaju nespretno i šeprtljavo. Primjerice: škare, noževi, otvarači za konzerve…sve je stvoreno za dešnjake!

Jedna od najvećih grešaka koje roditelji/okolina mogu učiniti jest ta da uporno djetetu prebacuju stvari iz lijeve u desnu ruku jer je to tako „normalno“. Nedavno sam na internetu pročitala engleski članak na ovu temu, a naslov je bio jasno definiran: „NEVER FORCE LEFT – HANDED CHILD TO BE RIGHT – HANDED“. U tom članku je bila i nekakva vrsta vizualnog testa s figurom djevojke koja se okreće onako kako je vidi gledatelj na svoj način, ovisno o tome koja mu strana mozga dominira.

Napravila sam mali intervju s osobom koja je rođena kao ljevak, no većinu stvari (osim pisanja, dakako) obavlja desnom rukom. Riječ je o I. M., studentu treće godine splitskog PMF-a. : „U jednom razgovoru s majkom doznao sam kako baka i djed nikako nisu mogli prihvatiti činjenicu da sam ljevak. To je otišlo toliko daleko da je baka svaki predmet koji bih, kao malo dijete, uzeo lijevom rukom, ona prebacivala u desnu.  Isto je bilo i kad sam počeo hvatati olovku lijevom rukom da bih šarao po papiru. Onda je mami jednog dana „pukao film“ te je zabranila baki da me forsira da se služim desnom rukom. Kako sam rastao, moji ukućani su primijetili kako sve više, samovoljno, u nekim radnjama rabim desnu ruku, npr. prilikom jela žlica je bila u desnoj ruci. Važno je napomenuti kako nikad nisam imao nikakve komplekse zbog toga što sam ljevak, čak ni kad sam krenuo u osnovnu školu, u razred u kojem sam jedino ja bio ljevak.”

JESI LI IMAO IKAKVIH PROBLEMA U ŠKOLI ILI SPORTU? IPAK SE ZA LJEVAKE ČESTO TVRDI DA SU POMALO ŠEPRTLJE?

Nisu to bili neki veliki problemi, ali moram priznati da sam na likovnom imao poteškoća što se tiče crtanja, preciznosti općenito, zatim rezanja škarama, uporabe trokuta/ravnala u geometriji i slične radnje, no snalazio sam se nekako. Što se sporta tiče, tu se ponašam kao rođeni dešnjak – lopte ili reketi su uvijek u desnoj ruci. U svakodnevnom životu velike probleme mi predstavljaju brave te otvaranje konzervi!

KAKO OKOLINA, VEĆINOM DESNO ORIJENTIRANA, REAGIRA NA  LJEVAKE?

Moja okolina, prijatelji iz škole i kolege s faksa, nemaju nikakav „problem“ s tim. Zapravo, sve im je to vrlo simpatično. Prije su me znali zafrkavati zbog neurednog rukopisa, govoreći kako, citiram: “nije ni čudo što imaš takav rukopis kad naopako pišeš!“, no s vremenom su se naviknuli i zadirkivanja su prestala.

IMAŠ LI ISKUSTVA S POZITIVNIM STRANAMA KOJE SE ČESTO NAVODE KAO TIPIČNE ZA LJEVORUKE, PRIMJERICE BRŽE PAMĆENJE, BOLJA ORGANIZIRANOST, KREATIVNOST…?

Kreativan baš i nisam, no imam „fotografsko pamćenje“, ali znam koliko to mogu zahvaliti tome što pišem lijevom rukom. Isto tako, organizacija mi nije jača strana, no često se više uznemirujem oko detalja od, primjerice, prijatelja koji su dešnjaci.

ZA KRAJ, VJERUJEŠ LI DA SU LJEVACI INTELIGENTNIJI OD DEŠNJAKA, KAO ŠTO VEĆINA ISTRAŽIVANJA POKAZUJE?

Da! Volim reći da smo mi pametna manjina s više problema! Usput rečeno, najpoznatiji umjetnici, fizičari, matematičari i ostale slavne osobe su, uglavnom, bile ljevoruke, primjerice Leonardo da Vinci, Michelangelo i Ludwig van Beethoven. Na polju fizike, tehničke znanosti i izuma ističu se Benjamin Franklin i Albert Einstein… Mislim da me to što sam ljevoruk ne može i ne smije sprječavati da radim ono što volim, makar to bolje ležalo „dešnjacima“!

Zato, dragi moji, pišite, slikajte, crtajte, kojom god rukom! Važno je biti kreativan! Ne dajte da vas obeshrabre zlobnici koji tvrde da zbog intenzivnog korištenja lijeve ruke nikad nećete moći biti primjerice, arhitekt. Nebo je granica!