Dragi studenti, znate li što se ovih dana događa u gradu koji konstantno vapi za kulturnim događanjima i manifestacijama? Znate li što nosi naziv Imagine, a nije pjesma Johna Lennona? Upravo ovaj tjedan počinje Imagine festival, natjecanje mladih glazbenika u dobi od 12. do 20. godine, koje se u sličnom formatu održava diljem svijeta, između ostalih zemalja – u Švedskoj, Belgiji i Južnoj Africi.

Kod nas, u Hrvatskoj, festival organizira Hrvatska glazbena mladež. Predselekcija će se  dogoditi u četvrtak u  splitskom Legends baru, koji je i inače poznat po njegovanju i podržavanju raznih glazbenih i kulturnih događanja. Najbolji izvođač, odnosno grupa, odlazi u Zagreb, gdje će nastupiti na završnom koncertu hrvatske inačice festivala te će ondje imati priliku osvojiti putovanje na međunarodni Imagine festival, koji se u rujnu ove godine održava u Rumunjskoj. Važno je pohvaliti organizatore, koji su za najbolje mlade glazbenike pripremili sjajne nagrade, koje uključuju nastupe u različitim destinacijama i na različitim manifestacijama.

Ovo je jedinstvena prilika da na jednom mjestu čujete različite izvođače i glazbene stilove, od rocka i jazza do klasične ili etno glazbe. Društveni razvoj i osnaživanje mladih, obogaćivanje njihovog horizonta, upoznavanje novih kultura i interakcija među mladima ciljevi su ovog hvalevrijednog projekta, kako stoji na službenoj stranici festivala: http://www.gmsplit.hr/index.php/o-projektu2.

Ovom prigodom razgovarao sam sa članovima mladog splitskog demo banda Mjau, glavnim pjevačem i ritam gitaristom Petrom Stolnikom i basistom Rokom Vukušićem, koji će nastupiti na prednatjecanju u Splitu. Osim njih, ovaj rock bend čine i glavni gitarist Ante Čurković i bubnjar Jakov Tešija.  Petar, inače član Kulturno–umjetničkog društva Marjan, o bendu i Imagine festivalu kaže: „Festival je po mom mišljenju vrhunski događaj jer imamo priliku upoznati različite bendove i ostvariti kontakte za neke zajedničke koncerte i suradnje. U Legends baru ćemo svirati nekoliko naših pjesama i obradu jedne pjesme od Red Hot Chilli Peppersa. Inače radimo autorske pjesme i u planu imamo i prvi album. Trenutno se spremamo i za Demobox emisiju na Radio Splitu, na kojoj bi trebali predstaviti bend i naš rad.“

Roko je, s druge strane, istaknuo nedavni nastup benda na splitskoj rivi, koji im je bio generalna proba pred širom publikom te smatra da će konkurencija na festivalu biti jaka jer, kako kaže, u Splitu ima puno dobrih bendova.

Što drugo reći osim – dođite u četvrtak u 19:00 sati u Legends bar na Bačvice (ulaz je besplatan), podržite mlade snage splitske glazbe i uživajte u dobrom zvuku! Ovaj festival je svijetla točka u svakodnevnom sivilu kulturne scene i, kao takav, zavrjeđuje dostojnu medijsku pažnju, kao i podršku publike!