MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „SIGURNOST POVIJESNIH GRADOVA 2018. – IZAZOVI TURIZMA“

iz

Međunarodna konferencija „Sigurnost povijesnih gradova 2018. – Izazovi turizma“  svečano je otvorena u petak, 16. ožujka, u kongresnoj dvorani hotela Le Meridien Lav. Naime, turizam uz ono dobro koje donosi zajednicama u kojima se događaja nosi i brojne rizike, kako za lokalnu zajednicu i turiste te njihov osjećaj sigurnosti, tako i za očuvanje vrijednog povijesnog naslijeđa.

Takvi rizici zahtijevaju odgovore – kako zaštiti ljude i njihovu imovinu, očuvati baštinu i omogućiti održivi razvoj zajednice u uvjetima turističke eksploatacije i to u specifičnim uvjetima gradova s povijesnim naslijeđem. Upravo su te teme ključne na ovoj konferenciji na kojoj govore stručnjaci i praktičari s bogatim iskustvom iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Izraela, Turske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Organizatori konferencije su Klub IPA Split (International Police Association), Hrvatska udruga povijesnih gradova te Sveučilišni odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu.

Izv. prof. dr. sc. Ivica Filipović, pročelnik Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, pozdravio je sve okupljene u ime rektora prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića i svoje osobno, kazavši kako je ključna riječ ove konferencije – sigurnost. Ona je duboko utkana u interdisciplinarni studijski Forenzike, koji se od 2009. izvodi u okviru diplomskog sveučilišnog studija na Odjelu za forenzične znanosti, odnosno njegova četiri modula, koji se na izravan ili neizravan način bave tim kompleksnim i osjetljivim pitanjem.
– Kada govorimo o ovoj problematici, promičemo ono što nam je iznimno važno te pokušavamo pružiti odgovor na pitanje što današnjem čovjeku može pružiti pravu sigurnost s obzirom na brojne i kompleksne rizike kojima smo svakodnevno izloženi. Tako je Henry Ford kazao kako jedinu pravu sigurnost može pružiti znanje, iskustvo i sposobnost. Upravo na tom tragu smo organizirali ovu konferenciju, kako bismo saznali što više o ovoj problematici. Da će tako i biti najbolje jamstvo su sudionici ove konferencije – ugledni profesori, autori i eksperti iz područja sigurnosti. Konferencija će na tom planu biti novi impuls, a mi kao Odjel nadamo se da smo ove godine pružili i značajan znanstveni obol – zaključio je pročelnik Filipović.

Konferencija se održava 16. i 17. ožujka, a program konferencije i više informacija nazlaze na sljedećoj poveznici:  http://www.shcconference.com/