NAJAVLJUJEMO “MEĐUNARODNI ISTRAŽIVAČKI DAN ZA UČENIKE”

fesb_8

U Splitu na FESB-u će se u ponedjeljak 19. veljače od 9:00 do 17:00 održati ”Međunarodni istraživački dan učenika” za pedesetak splitskih srednjoškolaca. Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru i putem video konferencije zajedno ih interpretirati s znanstvenicima na CERN-u i đacima u Firenci i Istanbulu. Zanimljivo je da đaci u podacima koje analiziraju mogu ponovo otkriti Higgsov bozon.

U pripremi i organizaciji “Međunarodnog istraživačkog dana za učenike” sudjeluju znanstvenici s FESB-a, Nikola Godinović, Damir Lelas, Ivica Puljak, Dunja Polić, Toni Šćulac, Darko Zarić, i Marko Kovač (PMF – Split) u suradnji s prof. Tamara Pavlović iz III gimnazije u Splitu.

Tijekom veljače ožujka međunarodni istraživački dan učenika održat će se i u Dubrovniku, Požegi, Osijek, Varaždinu i Zagrebu.

Po prvi puta “Međunarodni istraživački dan učenika” (7. ožujka 2018.) održati će se i u Mostaru uz pomoć znanstvenika s FESB-a a u suradnji s kolegicom Antonijom Bošnjak s Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru koji će ugostiti učenike Gimnazije fra Grgo Martić i njihovu profesoricu fizike Mateu Doko.

Glavni koordinator ʺInternational Masterclassesʺ je dr. Uta Bellow, Technical University Dresden, u uskoj suradnji s programom QuarkNet i ʺInternational Particle Outrach Groupʺ (IPPOG). IPPOG je neovisni odbor predstavnika država uključenih u istraživanja na CERN-u. Zadaća IPPOG odbora je učiniti fiziku elementarnih četica dostupniju široj javnosti.