NOĆ KNJIGE 2018. GODINE U SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI U SPLITU

I ove se godine Sveučilišna knjižnica u Splitu pridružuje nacionalnoj manifestaciji Noć knjige koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje. Noć knjige 2018. održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja tema joj je Budućnost knjige. Temom se željelo potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije te na istraživanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama.

NOĆ KNJIGE 2018. U SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI U SPLITU
Radionica informacijske pismenosti za studente “Knjižnica jučer – knjižnica danas – knjižnica sutra”
Početak programa: u 19.30
Mjesto: računalna učionica 2. kat
Voditeljica radionice dr. sc. Sanja Brbora, viša knjižničarka
Opis: Na radionici “Knjižnica jučer -knjižnica danas – knjižnica sutra” bit će riječi o usporedbi metoda dolaska do informacija i pronalasku potrebne literature te načinima pisanja radova prije 25 godina i danas. Cilj je studentima zorno prikazati stupanj tehnološkoga napretka u samo četvrt stoljeća te osvijestiti danas raspoložive mogućnosti, ali i pokazati “tradicionalne” tehnike koje im mogu koristiti.
Na radionici će biti predstavljena i studentska razmišljanja o budućnosti knjiga i knjižnica, koja su se počela različitim kanalima prikupljati nekoliko tjedana prije same manifestacije. Najzanimljivija razmišljanja tiskat će se na letcima i dijeliti za Noć knjige.

Još u starim knjigama život vre!
Početak programa:  u 18.00
Mjesto: ODJEL SPECIJALNIH ZBIRKI -2
Opis: U Noći knjige 2018. na Odjelu specijalnih zbirki Sveučilišne knjižnice u Splitu (razina -2) moći će se, u vremenu od 18.00 – 23.00 sata, uz stručno vođenje, razgledati neke od starijih izdanja knjiga nastala diljem Europe u prošlim stoljećima te upoznati njihovi bogati sadržaji – od nakladničkih znakova, ilustracija, tipova slova, uveza i slično.
Kroz izdanja iz zavičajne zbirke Dalmatica posjetitelji će moći upoznati, prepoznati i usporediti nekadašnji i današnji način odijevanja, izgled stambenih objekata i predjela te općenito kulturu življenja i čitanja.

IZLOŽBA”IZRAELSKA OTKRIĆA I RAZVOJ KOJI SU UTJECALI NA SVIJET“
Vrijeme : 9 – 23
Mjesto : Atrij Sveučilišne knjižnice u Splitu –etaža 0
Opis: Izraelska otkrića i razvoj koji su utjecali na svijet“, postavljena je u Sveučilišnoj knjižnici povodom 70. obljetnice osnutka Države Izrael i u suradnji Izraelskog veleposlanstva u RH, Sveučilišne knjižnice i Židovske općine Split. Izložba prikazuje dio fascinantnog raspona izraelskih znanstvenih inovacija i postignuća, njihov utjecaj na čovječanstvo te istraživače koji stoje iza tih inovacija.

IZLOŽBA „50 GODINA SPLITA 3 – ULICE, KVARTOVI, STANOVNICI“
Vrijeme 16 – 22.30
Mjesto: Sveučilišna galerija „ Vasko Lipovac“
Opis: Na dvije etaže galerije posjetitelji mogu pogledati sveobuhvatni izložbeni projekt koji daje potpuni uvid u projektno-urbanistički pothvat koji je bio izvan svoga vremena, a zauvijek je promijenio fizionomiju grada Splita i postao i ostao trajna vrijednost moderne hrvatske i europske arhitekture i urbanizma.
Autorice izložbe prof. dr. sc. Višnja Kukoč i Jelena Borota