Održana promocija drugog broja časopisa studenata FFST-a „Humanist“

Humanist

Prošlog je petka, 27. veljače u 12.00, predstavljen drugi broj časopisa studenata Filozofskog fakultet u Splitu, „Humanist“. U punim prostorijama Filozofskog fakulteta na Peristilu, uvodnu je riječ u ime dekana Fakulteta održao prodekan za nastavu i studentska pitanja Goran Kardum, istaknuvši važnost ovakvih studentskih medija u današnje vrijeme. Nakon njega, riječ je preuzeo glavni i odgovorni urednik drugog broja časopisa, Antonio Kovačević, student treće godine Povijesti i Filozofije.

Održana promocija drugog broja časopisa studenata FFSTa Humanist

Istaknuo je važnost ovog broja, naglasivši kako to znači da se časopis već polako pretvara u tradiciju te da „dobiva na kontinuitetu kojeg će, vjerujem, sada biti sve lakše i lakše održavati kako sve više i više učimo.“ Posebno je naglasio kako je cijela svrha časopisa upravo edukacija, ne samo studenata koji će čitati časopis, već i svakog studenta koji je sudjelovao u njegovoj izradi. Važnost ovakvog medija je u prilici koju daje studentima da se izraze, da na praktičan način iskoriste svoju humanističku struku za koju su se opredijelili, realizirajući je na jedan kreativan i konstruktivan način koji ujedno i podiže društveno-kulturni standard.

Održana promocija drugog broja časopisa studenata FFSTa Humanist

Podsjećamo, svaka se rubrika „Humanista“ bavi zasebnom problematikom, specifičnom za odsjek koji predstavlja. Tako na primjer, rubrika povijesti problematizira percepciju Prvog svjetskog rata, dok rubrika engleskog jezika raspravlja o primjeni Harry Pottera na sveučilištima. Sadržaj je raznovrstan jer svaki od deset odsjeka predstavlja drugačiji fokus. Ostale rubrike sastoje se od književne, filmske i glazbene kritike te sportskog kutka, koji donosi pomalo drugačiji pogled na sport. Posljednja rubrika u „Humanistu“, „Inspirejšn“, sadrži poeziju, a ovaj broj donosi 24 autorska rada studenata Filozofskog.

Održana promocija drugog broja časopisa studenata FFSTa Humanist

Na kraju predstavljanja, najavljena je urednica sljedećeg broja Renata Busatto, uz objašnjenje kako je prihvaćena ideja da svaki novi broj donosi novog glavnog urednika, u nadi da će što više studenata imati priliku naučiti posao koji obavljaju trenutni urednici. Također, urednik je drugog broja istaknuo zahvalnost Filozofskom fakultetu i Studentskom zboru Fakulteta koji su jednim dijelom časopis i financirali, te je naglasio ulogu Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, koji su najvećim dijelom časopis i financirali. Za kraj, Kovačević je pozvao sve zainteresirane studente da se priključe izradi sljedećeg broja, preko službenog maila ffsthumanist@gmail.com ili Facebook stranice te spomenuo kako se besplatni primjerci časopisa mogu nabaviti na lokacijama splitskog Filozofskog, Sveučilišnoj knjižnici te u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.