OTVORENJE SKUPNE IZLOŽBE STUDENTSKE SELEKCIJE 8. SPLITGRAPHIC BIJENALA 2017

Image1

Skupna izložba studentske selekcije 8. Splitgraphic bijenala otvorit će se 24. studenog u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac” u Splitu. Tom prigodom bit će predstavljeni radovi 35 studenata iz cijeloga svijeta. Nagrađena najbolja mlada umjetnica na ovogodišnjem Splitgraphicu je Miriam Rudolph iz Kanade.

Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca.

Selektorica 8. Splitgraphic bijenala i ove izložbe je belgijska profesorica i grafička umjetnica Ingrid Ledent (1955). Ledent je profesorica litografije na Kraljevskoj akademiji primijenjenih umjetnosti Antwerpen i Akademiji primijenjenih umjetnosti Šangaj (SAFA), te je danas jedna od vodećih imena suvremene grafičke umjetnosti s nizom skupnih i samostalnih izložbi, kao i međunarodnih nagrada na svjetskim bijenalima i trijenalima grafike, isto tako je bila i član žirija raznih međunarodnih grafičkih manifestacija. Koncept odabira skupne izložbe temelji se na prikazu različitosti i raznolikosti suvremene grafičke produkcije. Asistent selektorici bijenala je Ivan Willemyns s Kraljevske akademije primijenjenih umjetnosti Antwerpen.

IZ PREDGOVORA SELEKTORICE:
“…Moj cilj za ovu izložbu je bio pokazati iznimno veliku raznovrsnost radova i visoku kvalitetu u tehnikama i sadržajima. I to je, naravno, bio jako težak posao. Bilo je mnogo više dobrih radova nego 73 koja sam izabrala za glavnu skupnu izložbu. Ali to je težak posao kustosa koji mora napraviti finalni, ograničeni izbor između tako mnogo izvanrednih djela.
Studentski radovi koji su pristigli na Splitgraphic bijenale također se odlikuju iznimnom kvalitetom, eksperimentirajući s novim medijima. U njihovim se radovima može odmah primijetiti nove, inspirirajuće tendencije prepoznatljive kod mladih umjetnika. Mnogi od njih žele obnoviti originalne načine stvaranja grafika, u smislu istraživanja obnove tradicionalnih grafičkih tehnika. Tako je lijepo vidjeti pristigle prijave velikog broja mladih umjetnika. Vjerujem da su oni budućnost grafičke umjetnosti!”

Opus i rad profesorice i grafičke umjetnice Ingrid Ledent krasi izvanredan pedagoški rad na akademijama u Antwerpenu i Šangaju, posvećenost studentima i grafici, promocija grafičke umjetnosti na svim kontintinentima i shvaćanje grafičkog medija. Opus Ingrid Ledent temelji se na shvaćanju grafičkog medija kao reprodukcije i poigravanju sa samom reprodukcijom u mediju litografije, u kombinaciji s digitalnim tiskom, videom i zvukom. Grafička umjetnosti ulazi u sferu instalacije uz video, zvuk, promišljajući prostor i repetitivnost grafičkog znaka kao osnove rada.