Drage kolegice i kolege, jeste li znali da se 21.6. obilježava Svjetski dan glazbe? “Fete de la Musique” održava se u mnogim zemljama svijeta, uključujući i Hrvatsku. Još 1976. godine američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlen na francuskom radiju, došao je na ideju o slavljenju glazbe kao takve; njegov je prijedlog bio da se takva manifestacija održi na prvi dan ljeta, što je ostvareno šest godina poslije, kad je održan prvi Svjetski dan glazbe, i to u Francuskoj.

Ovaj festival, čiji je slogan „faites de la musique“, tj. “stvarajmo glazbu”, od 2005. godine međunarodnog je karaktera; diljem svijeta se organiziraju okupljanja brojnih glazbenika, amatera i profesionalaca, koji stvaraju različite vrste glazbe – od rocka i jazza do klasične glazbe, a nastupaju i DJ-evi.

U sklopu proslave Svjetskog dana glazbe Hrvatska glazbena unija Split drugu godinu zaredom organizira Split Blues Festival – in memoriam Jadran Zlodre Gobbo. Ovaj 24-satni festival će se održavati na deset pozornica i ponudit će deset žanrovski različitih koncerata, a nastupit će preko 500 izvođača. Ulaz je besplatan na sve koncerte! Među brojnim izvođačima nastupit će i glazbeni sastav „Otprilike ovako”, čiji je jedan od osnivača bio Jadran Zlodre Gobbo, glazbenik koji je splitsku blues scenu obilježio svojim hrapavim glasom, a u spomen na kojeg se Split Blues Festival i pokrenuo prošle godine.  Koncerti će se održati na Zenti, Pjaci, Rivi, Benama, Bačvicama, Koteksu, Žnjanu, Primi 3, Peristilu i Prokurativama, a više informacija možete potražiti na službenoj stranici Festivala – www.splitbluesfestival.

Dakle, zahvaljujući Hrvatskoj glazbenoj uniji Split, koja ujedno ove godine slavi šesnaest godina postojanja, uz pomoć Grada Splita, Županije, Turističke zajednice te mnogobrojnih sponzora i pokrovitelja, Splićanima i brojnim turistima poklonit će se besplatni koncerti koji će zadovoljiti svačiji glazbeni ukus!

Ne preostaje mi ništa drugo nego pozvati Vas da prvog dana ljeta opustite svoje misli od stresa i ispita uz opuštajuću glazbu!