Volite li dobru glazbu? Naravno da volite! Upravo je dobra glazba i izuzetan dalmatinski ugođaj  ono što Vas očekuje u srijedu, 13. lipnja, s početkom u 19:00 sati u neposrednoj blizini Splita, u Žrnovnici, pred vratima nekadašnje Poljičke republike. Treći susret klapa, Žrnovski koncertni Ave verum, pod organizacijom KUD–a Žrnovnica i istoimene klape, održat će se pokraj crkvice sv. Ante. Ovu manifestaciju međunarodnog karaktera vodit će poznata novinarka Sandra Barčot i renomirani pjesnik Jakša Fiamengo.  Na koncertu će nastupiti sedam klapa:

Muška klapa PRASKA – Podstrana
Muška klapa MORBIN – Donji Humac, o. Brač
Mješovita klapa SIGNUM – Čapljina, BiH
Ženska klapa ČINKVINA – Split
Muška klapa GALEŠNIK – Hvar, o. Hvar
Muška klapa VINČACE – Novi Vinodolski
Muška klapa LUČICA – Split (jedna od najstarijih  i najpoznatijih klapa)

i mandolinski sastav KUD-a Žrnovnica.

Očekuje se dolazak brojnih poznatih iz svijeta glazbe, poput Duška Tambače, nagrađivanog hrvatskog skladatelja i melografa.

Povodom koncerta razgovarao sam s Marinom Mihanovićem, drugim tenorom klape Žrnovnica.

Možete li reći nešto o dosadašnjim koncertima povodom blagdana sv. Ante?

- Ideja je potekla od našeg voditelja, gosp. Marka Marina, a mi smo je podržali, tako da smo zajedno začetnici manifestacije „Žrnovski koncertni Ave Verum“. Manifestacija je zamišljena kao ciklus koncerata koji bi pratili blagdane poput Uskrsa, Velike Gospe, Božića, pa tako i blagdan svetog Ante, suzaštitnika našeg mjesta. S obzirom na povod susretu, sve klape izvode po jednu duhovnu skladbu, ali ostaju i vjerni tradiciji i klapskoj a cappella pismi.

Prvi susret se dogodio 2010. godine, ideja je bila da za početak ugostimo klape iz okolnih župa, tako su tada zajedno s nama nastupile klape: BALATURA-Kučine, KURJOŽE-Podstrana, DUBRAVA-Dubrava, MRIŽA-Split, STOBREČ-Stobreč, MUCIGOTE-Split i LIŠNJAK-Srinjine.
Drugi susret smo proširili na šire područje Dalmacije i otoke pa su s nama na Privoru pjevale klape: SV. KLIMENT-Sitno Gornje, PROĆULIĆ-Smokvica o. Korčula, DUBRAVA-Šibenik, NEVISTE-Imotski, PODVORJE-Kaštel Sućurac, SLOBODNA DALMACIJA-Split, BASCA-Baška Voda, CAMBI-Split i TAMARIN-Vranjic.“

Što očekujete od ovogodišnjeg koncerta?

- Treću godinu smo nastojali napraviti jednu skalu više i pokušati dovesti klape koje djeluju izvan granica Hrvatske. Međutim,  blagdan pada sredinom tjedna, baš u srijedu, a ljudima je klapska pisma ipak samo ljubav i hobi, tako da su vezani poslom i ne mogu sebi priuštiti tolika izbivanja. Tako nam se dogodilo i to da nam naši prijatelji Bokelji, klapa iz Kotora, otkaže u zadnji tren.
Ipak, očekujemo da će pisma nadići sve te „prepreke“ i da će svi koji nam se pridruže u veličanju našeg suzaštitnika uživati i u našoj lipoj klapskoj tradiciji.
Ovim susretom smo htjeli pokazati kako za ljubav prema klapskoj pismi ne postoje granice, bar ne one dobne; vrijedno je istaknuti da će na susretu nastupiti mješovita klapa Signum iz Čapljine, koja je svakako jedna od najmlađih, ali i naši „momci“ iz klape Lučica, koji su sigurno uzor brojnim klapama i koji će nam, zajedno sa svojim maestrom Duškom Tambačom, pokazati kako su ljubav i entuzijazam dovoljni da bi se trajalo dugo i sa žarom guštalo u pismi.

Kako biste opisali dosadašnji rad svoje klape? Koliko dugo postoji, što trenutno radite, kakvi su planovi za budućnost?

- Klapa Žrnovnica je djelovala još davnih 80-ih,  a nakon toga prestaje s radom do 2008. godine. Od tada se više puta događao preustroj u članstvu, tako da klapa u ovom sastavu djeluje nekih pola godine. Početkom godine smo radili više na duhovnom repertoaru, tako da smo održali niz korizmenih koncerata i nastupa – od katedrale sv. Marka u Makarskoj preko mostarske katedrale do koncerta u našoj župi i nastupa u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture – Split 2012. Zatim smo se malo zaigrali na Maškaranom klapskom maratonu u Opatiji, gdje smo osvojili drugu nagradu žirija i drugu nagradu publike.
Pismom smo se pridružili i nekim humanitarnim akcijama, tu se uvijek rado odazovemo, a nedavno smo se uspješno predstavili na 46. FDK Omiš na Večeri klapa uz gitare.
Trenutno se pripremamo za natjecateljske nastupe na Omiškom festivalu, na Festivalu klapa uz mandoline i gitare u Opatiji, kao i za nastup na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu u Crnoj Gori, gdje smo dvije godine zaredom osvojili prvu nagradu žirija u kategoriji – muške klape i prošle godine prvu nagradu publike u kategoriji – nove skladbe.
Naravno, očekuje nas i nova sezona, niz nastupa i druženja na brojnim smotrama i susretima klapa.
O planovima za budućnost je uvijek nezahvalno govoriti. Imamo ih, naravno, ali za sada neka ostanu tajna.

Gdje vas još možemo poslušati osim na ovotjednom koncertu?

- Osim ovog što sam već nabrojio, nakon susreta slijede nastupi na proslavi 10. godišnjice Udruge maslinara „Oblica“, na „Ivanjskim večerima“ u Slimenu, zatim humanitarni nastup u Splitu za Udrugu MOST, a nakon toga nas čekaju Zagreb, Vranjic, Slatine … i bit će toga još, tek počinje sezona.

Drage kolegice i kolege, uzmite predah prije nadolazećeg ispitnog roka i pripremite se za ljetnu sezonu klapskih nastupa, počevši od ovoga žrnovačkog susreta u srijedu. Vidimo se!