Grad pod Marjanom ovog će vikenda, od 1. do 3. lipnja 2012., imati čast pod pokroviteljstvom splitske informatičke tvrtke Procedo ugostiti Startup Live konferenciju, trodnevni događaj koji okuplja zaljubljenike u IT. Mjesto radnje je u prostorijama Multikultularnog centra, gdje će se na natjecanjima, diskusijama i radionicama okupiti oko 300 stručnjaka i ljubitelja Startup scene. Još veću važnost ovoj konferenciji daju dolasci regionalnog menadžera Google-a i glavnih urednika vodećih  IT portala.

Upitali smo Ivana Burazina, mladog organizatora Startup live konferencije, da nam ispriča neke detalje o samom događaju.

Nekoliko riječi o tebi – čime se baviš, kako to da si upravo ti organizator ove manifestacije?

Ja sam inžinjer računarstva, direktor informatičke tvrtke Procedo d.o.o. i suosnivač Startup projekata/firmi Codeanywhere i Spotie.

Prošle godine sam se sa svojim projektima natjecao na nekoliko sličnih konferencija po svijetu i upravo zbog toga sam došao do ideje da to napravim u svom gradu :)

Što je zapravo Start up Live konferencija?

Startup Live konferencija je konferencija koja okuplja sve zaljubljenike u IT. Naša će okupiti 17 predavača, internacionalni žiri, 16 start up ekipa te sve one koji su zainteresirani i dolaze na konferenciju. Ovo je najveća konferencija ovog tipa u regiji jer očekujemo 300-tinjak sudionika.

Što je cilj konferencije?

Cilj ove konferencije je potaknuti hrvatsku IT scenu i mlade projekte da zajedno s kolegama iz cijelog svijeta predstave svoje ideje te im omogućiti interakciju s IT stručnjacima i potencijalnim investitorima u njihov projekt.

Mnogo mladih ima izvrsne ideje koje razvijaju doma ili, kako bismo mi to u informatičkom jeziku nazvali, ‘u garaži’. Konferencija im omogućuje da te svoje ideje/projekte predstave javno, popričaju sa svjetskim stručnjacima, dobiju savjet, možda i neku novu ideju, ili čak upoznaju svojeg prvog investitora.

Unatoč nepovoljnoj situaciji u regiji, imamo želju od ove godine krenuti s održavanjem. Voljeli bismo da s vremenom ovaj događaj dobije prepoznatljiv identitet te preraste u tradiciju.

Što te potaknulo da organiziraš Startup upravo u Splitu?

Htio sam Startup svijet dovesti u svoj grad. Naime, zašto bismo mi iz Splita (ili Hrvatske) morali putovati po cijelom svijetu da nešto naučimo? Zar nije bolje dovesti sve te ljude u lijepi i sunčani Split? :)

Na koji će način funkcionirati konferencija u Splitu?

IT stručnjaci iz cijelog svijeta kroz tri će dana u Multikulturalnom centru u Splitu dijeliti svoje znanje i iskustvo sa svim sudionicima koji će se okupiti na konferenciji.

Osim raznih predavanja, održat će se i natjecanje 16 start up projekata. Start up projekti su projekti koji po prvi put razvijaju neku novu ideju, tehnologiju ili aplikaciju unutar IT svijeta. Natjecanje ima za cilj omogućiti mladim inovativnim tvrtkama da svoje projekte predstave pred potencijalnim investitorima, priznatim IT stručnjacima i medijima.

Organizirali smo i mentorsku sobu, u kojoj će svi zainteresirani moći razvijati svoj projekt te dobiti savjete o razvoju tog projekta od poznatih mentora.

Što smatraš najvažnijom točkom programa?

Vrlo mi je teško reći koja bi ‘točka’ bila najvažnija, meni je sve najvažnije – i predavanja i natjecanje startup projekata, networking, a i zabava na kraju. After party-i koje smo organizirali isto su važan dio konferencije. J


Čuli smo da manifestaciju dolaze posjetiti neka od važnijih imena IT scene, npr. menadžer Google-a?

Izrazito sam ponosan što su mi se tolika važna imena odazvala doći u Split i sudjelovati na ovoj konferenciji. Još uvijek sam pod dojmom što smo sve uspjeli organizirati i napraviti i veselim se krajnjem rezultatu!

Imaš li neku poruku splitskim studentima, osim toga da posjete konferenciju?

Razvijajte svoje ideje, trudite se i neka vas ne bude strah predstaviti ih javno i poslušati komentare i sugestije! Ono što stvarno želite – to će vam se i ostvariti ako se oko toga potrudite!