Premijerni naslovi u Gradskom kazalištu mladih – sezona 2013./2014.

Početak listopada već tradicionalno označava početak nove kazališne sezone. U ovoj sezoni Gradsko kazalište mladih najavljuje četiri nova naslova.

Prvi novi naslov koje je ovo kazalište pripremilo za svoje posjetitelje je klasik Antoinea de Saint Exuperya “Mali princ”. Ovo djelo, puno poučnih misli uz koje su odrastale generacije čitatelja, na scenu postavlja redatelj Dražen Ferenčina, a u predstavi igraju Slavko Sobin, Siniša Novković, Vinko Mihanović, Ivo Perkušić, Ana Gruica, Lidija Florijan i Andrija Nazlić. Službena premijera predstave očekuje se u listopadu, iako je se već može pogledati. Naime, u kazalištu su odlučili napraviti nekoliko pretpremijernih, humanitarnih, izvedbi navedene predstave.

Drugi premijerni naslov je “Poduka” Eugenea Ionesca koju će režirati Goran Golovko. Ovo djelo začetnika teatra apsurda nastalo je 1951. Govori o starijem profesoru koji podučava mladu djevojku, a niz apsurdnih situacija dovodi do ubojstva.

Redatelj Ivan Plazibat na scenu će postaviti još jedno djelo koje je bilo omiljeno među generacijama čitatelja. Riječ je o “Tajnom dnevniku Adriana Molea” Sue Townsend, točnije prvom dijelu ovog serijala. Iako se od 1982. kad je knjiga nastala puno toga promijenilo, problemi tinejdžera ostali su isti.

Posljednji planirani naslov u ovoj sezoni je “Važno je zvati se Ernešto” kojeg će režirati Robert Raponja. Riječ je o lokalizaciji komedije Oscara Wildea “Važno je zvati se Ernest”. To znači da će radnja biti smještena u Splitu u 19. stoljeću, likovi će govoriti splitskim dijalektom, a i njihove karakteristike bit će prilagođene našem podneblju. Tako će se u splitskoj adaptaciji glavni lik zvati Jere Duplančić. On je kreirao svog imaginarnog brata Ernešta kojeg koristi za bijeg od stvarnosti i to stvara niz komičnih situacija. Inače, predstava je svojevrsni hommage nažalost preminulom redatelju Vanči Kljakoviću koji je režirao velik broj predstava u GKM-u te se često bavio baš ovakvim lokalizacijama.

Ako vas je ova naša šetnja novim naslovima u GKM-u nagnala da poželite pogledati nešto, zanimat će vas i kako te po kojim cijenama kupiti ulaznice. Treba napomenuti kako za predstave ovog kazališta ne postoji popust za studente, no s obzirom na popularnu cijenu ulaznice od 25 kuna, što je manje od prosječne cijene ulaznice za kino, isti nije ni potreban. Ulaznice se mogu rezervirati od 8 do 14 sati na telefon 021/344-979 ili kupiti na blagajni kazališta pola sata prije početka predstave.