Humanitarna akcija “Dobro srce studenata Splita”

Press konferencijom održanom jučer u rektoratu Sveučilišta u Splitu najavljena je velika humanitarna akcija naslovljena ”Dobro srce studenata Splita”. Pokrenuta je na incijativu Marijana Bašića, bivšeg studenta Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Pored njega, organizatori su Studentski centar u Splitu u dogovoru sa Studentskim zborom, Ured za pastoral mladih te Caritas splitsko-makarske Nadbiskupije.

Humanitarna akcija će se provoditi u srijedu, četvrtak i petak, odnosno 12., 13. i 14. prosinca 2012. godine u objektima Studentskog centra u Splitu, i to na način da će studenti i zaposlenici, kao i svi oni koji se žele odazvati ovoj humanoj akciji, donijeti po želji neke od prehrambenih namirnica u zatvorenoj ambalaži, higijenske potrepštine te čistu odjeću i obuću. Donirana roba može se donijeti:

– u studentsku menzu ”STOP” (FESB) od 09:00 – 17:00 h,
– u restoran na Ekonomskom fakultetu od 09:00 – 17:00h,
– u studentski dom ”Hostel Spinut” od 09:00-20:00 h
– u kantinu “Libar” (bivša menza “Index” u gradu) 0d 09:00 – 15:00 h

Čast otvaranja konferencije pripala je dogradonačelnici Anđelki Visković, koja je ujedno istaknula da je ova akcija nastavak od prošle godine, kad je za vrijeme Uskrsa organizirano prikupljanje hrane i odjeće. Naglasila je da bi se studenti trebali odreći barem jedne kave da bi pomogli nekom drugom, a da im je to ujedno i priprema za život. Rečenica koju si i sad ponavljam, a na konferenciji sam je čula: ”Na mladima svijet ostaje, odnosno počinje” – mi studenti trebamo biti slika i prilika promjene i animirati svoje kolege da slijede naš primjer!

Ravnateljica Studentskog centra, dipl. iur. Gordana Raos, rekla je kako Studentski centar i inače sudjeluje u svim humanitarnim akcijama na području grada Splita te da uvijek daju sve od sebe i rado se odazivaju na svaku akciju. Osvrnula se i na probleme smještaja u studentskom domu. Naglasila je da kriteriji za dobivanje doma nisu baš prema svima isti, pogotovo za studente koji su teškog imovinskog stanja, a dom im igra ulogu da bi uopće mogli nastaviti studirati. Kaže kako posebnu pažnju obraćaju na studnete koji “očiste” akademsku godinu da bi studentima s težim imovinskim stanjem bila pružena ista prilika za nastavak studija.

Prorektorica Branka Ramljak iznijela je podatke prošlogodišnje akcije, kad se pomoglo 20 000 obitelji, te nas ujedno potaknula da i ovog puta učinimo isto pitanjima poput: ”Imate li u ormaru komad odjeće kojeg više nećete nositi? Imate li igračku koja vam više ne treba? Tim komadom odjeće možete nekoga ugrijati, a igračkom neko dijete razveseliti”. Preporuka svima prisutnima je da se odreknu barem jedne kave radi kupnje neke od potrebne robe, kao što su šećer, brašno, ulje, riža, deterdžent, sapun. Ured za pastoral mladih i Caritas su naglasili da je samim činom pokretanja ove akcije još jednom humanost potvrđena te da nije zakazao ni roditeljski ni vjerski odgoj.

Humanitarnu akciju ”Dobro srce studenata Splita” došli su podržati glumci iz serije ”Ruža vjetrova” te poznati splitski pjevač Jole. Završna riječ pripala je rektoru, prof. dr. sc. Ivanu Paviću, koji je u svom govoru naglasio – nema čovjeka koji je toliko siromašan, a da nema što drugome dati! Posjetitelji su imali organiziranu zakusku, a samu akciju poratili su novinari brojnih portala i novina.

Drage kolegice i kolege, S4S vas poziva da se odazovete ovoj hvale vrijednoj humanitarnoj akciji te svojim skromnim prilozima nekoga nesebično usrećite i uljepšate mu predstojeće blagdane!