Svi u kino! – Festival Mediteranskog Filma Split

Drage kolegice i kolege, ovog puta donosimo Vam najavu 5. Festivala Mediteranskog Filma Split, manifestacije koja tradiciju njeguje iz godine u godinu, donoseći sa sobom novitete kako bi se zadovoljio svačiji ukus. Ovaj hvalevrijedan projekt započinje 2. lipnja, a traje do 9. lipnja 2012. Ljetno kino Bačvice i kinoteka Zlatna vrata odabrane su lokacije za uživanje u ljetnim večerima. Čime nas ovaj put Festival ostavlja bez daha?
Počnimo ispočetka. Festival slavi svoj 5. rođendan te dan uoči otvaranja časti posjetitelje besplatnom projekcijom filma “Kino na plaži” na plaži Bačvice – najbolje da ponesete ručnike, jastuke i kupaće kostime!

Sedam dana, koliko festival traje, imat ćete priliku pogledati dugometražne i kratkometražne filmove, ali i sudjelovati na mnogobrojnim radionicama koje će se održavati svaku večer.

Jedan od četrnaest dugometražnih filmova, Brda 21000 Split, govori o stanovnicima popularnog splitskog kvarta; prati priče raznih ljudi – od stomatologu i pisca, preko bivšeg boksača do jednog bivšeg huligana koji studira u večernjoj školi.

“Blokada”nam, pak, nudi jedinstven pogled u studentske prosvjede u Zagrebu iz 2009. – sam redatelj je bio sudionik prosvjeda kojim su studenti pokušali naći načina da se izbore za sebe i da budu jedan od važnijih političkih subjekata u društvu.

U sklopu kratkometražnih filmova, i ove godine neizostavni dio Festivala bit će Ješke, koje obuhvaćaju četrnaest hrvatskih kratkometražnih programa, postaju jedno od prepoznatljivosti ove manifestacije, a neki od filmova su “Lara” i “Danas smo pojeli zadnju kravu”. Od dvanaest kratkih filmova istaknula bih “Edin-a” i “Just a perfect day.”

Također, tijekom trajanja Festivala održavaju se radionice, a njihov cilj je aktivirati i educirati mlade snage te im ujedno pružiti znanje i iskustvo potrebno za njihov kreativni razvoj. Jedna od njih je radionica video aktivizma “Don’t hate the media be the media” Olivera Sertića, aktivista, novinara i producenta iz Zagreba. Druga radonica nosi naziv “LYNHovanje grada Identitet grada” koju vode Zvonimir Kontrec i Ana Teklerović. Ne manje važna je radionica glume “U zemlji krvi i meda” poznate bosanskohercegovačke glumice Zane Marjanović, koja će davati savjete mladim glumcima i ispričati im o svom uspjehu.
U sklopu Festivala prikazivat će se i glazbeni dokumentarci, među kojima Sloboda ili ništa,Vlada, Fanzini s Marsa i Prašina svakodnevnog života.
Nezaobilazni dio Festivala Mediteranskog filma su i fešte, koje su svoje mjesto pod zvijezdama našle u Ljetnom kunu Bačvice. Počinju odmah nakon završetka projekcija, a neke od njih su Fešta Balkanika, EXIT warm up i TERRANEO warm up.
Ulaznice se prodaju na blagajnama kinoteke Zlatna vrata i Ljetnog kina Bačvice po cijenama od 20 i 25 kuna, a sve informacije, uključujući one o popustima za studente, možete naći na službenoj stranici Festivala –  http://fmfs.hr/.
Ostaje mi samo da Vas pozdravim i pozovem na još jednu kulturnu manifestaciju u Splitu, sa željom da odlaskom na ovaj događaj naučite nešto novo, a ujedno se i zabavite!