Književni program Bookvica ovog je četvrtka, 24. svibnja 2012., s početkom u 21h, u splitskom klubu Quasimodo promovirao deseti broj časopisa za književnost i kulturu studenata Sveučilišta u Splitu - “THE SPLIT MIND”.

U intimnom ambijentu okupila se družina koja je sudjelovala u stvaranju ovog jubilarnog broja, kao i njihovi prijatelji, rodbina i čitatelji. Promociju su vodili vidno uzbuđeni studenti, koji su ujedno i u sastavu uredništva, a koji su za svoje goste odabrali dvojicu dugogodišnjih suradnika, nazvanima “dušama časopisa” od strane glavne urednice, Ružice Knezović. Riječ je o profesoru anglistike na Filozofskom fakultetu u Splitu, Amerikancu sa splitskom adresom,  Brian Willemsu, koji je svojim simpatičnim naglaskom osvojio sve prisutne, i splitskom pjesniku i romanopiscu Mariju Glavašu, koji je humorom šarmirao najvećim dijelom ženski dio publike (mene također, priznajem :D ).

„Ideja, mašte i materijala nikada ne nedostaje, ali je slobodnog  vremena koje nam preostaje uz studentske obveze nedovoljno; pridodajmo k tome i perfekcionizam koji je zastupljen u uredništvu. Kako bilo, mislim da smo nakon sedam godina djelovanja napokon shvatili što želimo te kako vizualno i koncepcijski časopis treba izgledati”, izjavila je glavna urednica, uz koju uredništvo časopisa čine Luka Krstulović, Mladena Mimica, Marina Meić, Melita Anušić, Ivan Bošković Jimi i Antun Domazet.

Photo: Ivan Bošković Jimi
Photo: Ivan Bošković Jimi

Inače, deseti broj časopisa “THE SPLIT MIND” podijeljen je na rubrike Poezija, Proza, Eseji, osvrti, kritike, Prijevodi, Iz naftalina, a objavljene su i tri pjesme s natječaja za najbolju neobjavljenu pjesmu Gradske knjižnice u Solinu, kao i izvadak iz doktorskog rada talijanskog autora Mattea Esposita o Miljenku Smoji. Na 240 stranica našlo se mjesta i za mnoge druge vrijedne pjesničke i prozne uratke, kao i za likovna djela. Važno je istaknuti da studenti svakim brojem idu korak naprijed – kako u stvaralačkom, tako i u tehničkom dijelu.  Zanimljivo je da su u ovom broju ostvarili suradnju sa studentima iz inozemstva, primjerice iz Srbije, Londona i Afrike.

„Ne sviđa mi se „split mind“, uvijek mi je to bilo nekako čudno, ali nema veze. Mislim da je studentima ovakav način rada, uz učenje i predavanje, uistinu potreban za studiranje. Fakultet ima veliki ponos“, rekao je profesor Brian, kojeg krasi titula najboljeg profesora u izboru studenata, a koji velikodušno savjetuje  niz naobraženih, načitanih i aktivnih studenata koji objavljuju, pišu, prevode, pohađaju tribine, organiziraju događanja i uređuju časopis “The Split Mind”.


Photo: Ivan Bošković Jimi

Svi koji su zainteresirani za kupnju časopisa ili imaju neko pitanje za uredništvo, neka se obrate na mail: the_split_mind@yahoo.com.

U ime svih članova Udruge S4S, čestitam na odličnom jubilarnom broju i želim Vam mnogo uspjeha u daljnjem radu! I dalje ćemo pratiti Vaš rad i, naravno, podržavati književno stvaralaštvo!