ZAPOČELE RADIONICE PROJEKTA „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE! – školski volonterski programi u zaštićenim područjima prirode“

IMG_8355

U rujnu 2017. je započeo projekt koji promovira i potiče provedbu programa školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode te uključuje i rad na razvoju socijalnih vještina mladih.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce je udružila snage s drugim partnerima i udrugama koje pomažu u provedbi ovoga 24 mjesečnog projekta. Partneri ovoga hvalevrijednoga pothvata su Liga za prevenciju ovisnosti, Obrtno tehnička škola Split, Srednja škola Ivan Lucić – Trogir, Centar za pružanje usluga u zajednici, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, Javna ustanova „Park prirode Vransko jezero“ i Javna ustanova „Park prirode Telašćica“.

IMG_8338

Do sada su uspješno provedene prve radionice sa učenicima iz Obrtno tehničke škole Split i Srednje škole Ivan Lucić iz Trogira te korisnicima Centra za pružanje usluga u zajednici Split. Provode ih edukatori i komunikatori Udruge Sunce i Lige za prevenciju ovisnosti kojima to uvelike olakšavaju odlični odaziv i pozitivni stav svih sudionika.

IMG_8336

Kako bi se projekt što uspješnije odradio, a kako bi se budući mladi volonteri što kvalitetnije upoznali s tematikom, i sami edukatori su prošli kroz višednevne edukacije kako bi se upoznali sa zakonodavnim okvirom za volontiranje u Hrvatskoj, vlastitim ulogama te svim fazama ciklusa upravljanja ovim projektom.

Cilj ovih radionica je upoznati sudionike sa osnovnim pojmovima vezanim za volontiranje, te ih pripremiti za volonterske akcije u NP i parkovima prirode na kojima će sudjelovati. Očekuju ih još dvije edukativne i ukupno 4 terenska volonterska izleta na kojima će znanje pretočiti u iskustvo.

Još jedan veliki plus za Udruge Sunce i Ligu, ali i svim obrazovnim institucijama koje su se odlučile priključiti u stvaranju nove generacije volontera.

IMG_8299