BLIŽI SE ISPITNI ROK: Nekoliko korisnih savjeta!

20170116194707_408250

Stres oko ispitnih rokova ne možete u potpunosti ukloniti, ali možete naučiti kako ga kontrolirati. Što je najvažnije što trebate napraviti? Odmah prestati odgađati učenje. Odgađanjem obveze ne nestaju, samo se gomilaju.

Previše zadataka, premalo vremena?

Samo bez panike. Mnogi se studenti previše zamaraju time što sve trebaju napraviti i unaprijed se bespotrebno opterećuju kad će sve to stići. Ispiti, kolegiji, predavanja, praksa.. Usporite! Krenite korak po korak i posložite prioritete. Za početak, noć prije ispita nemojte, primjerice, provesti vani s društvom, nego ponovite gradivo i ranije legnite.

Dokazano je da tako bolje memorirate bitne stvari.

Složite dobar plan

Učite na vrijeme. Nabavite svu potrebnu literaturu s primjerima ispita i pitanja na usmenom kako biste znali što vas čeka. Prođite detaljno sve materijale, bilježite nejasnoće i raščistite sve na konzultacijama. Saznajte koliko iz pojedinih kolegija ima literature i napravite raspored učenja iz dana u dan.

Napravite podjelu. Gradivo razdijelite, na primjer, na dvadeset segmenata te svaki obradite na jednostavan način. Natuknice, pet kratkih rečenica i slike. Napravite sistem koji vam olakšava pamćenje i ponavljajte sve dok ne krenete odgovarati na pitanja bez gledanja u bilješke.

Pronađite na internetu tematiku ispita obrađenu na zanimljiv način. Bio to blog, video ili nešto treće. Proučite i uzmite si dovoljno vremena za upijanje informacija. Par dana prije ispita udaljite od sebe sve ometajuće faktore. TV serije i filmove, Facebook, izlaske.

Stres može biti i koristan

Prije ispitnih rokova, normalno je da ste pod stresom. Određena doza stresa zapravo vam može biti i od koristi – više ćete se fokusirati na ostvarenje cilja, dakle uspješno polaganje ispita.

Ipak, sve počnite planirati na vrijeme. Mnoge ankete napravljene među uspješnim studentima pokazale su da većina njih uči u uvijek isto vrijeme. Oni tvrde da je bitno ne samo planirati odlaske na predavanja i ispite, već i vrijeme učenja. Na ovaj način postajete mentalno i emocionalno spremniji za svaki ispit.

Također, savjetuju da prvo krenete učiti ono što vam je najteže. Takvi zadaci od vas traže najviše truda i energije, pa kad to stavite iza sebe, ostatak će vam biti puno lakši. Možda će vam i glazba pomoći kod učenja? U svakom slučaju, zapamtite da stres samo stvara dodatni stres, nervozu i utječe na vaše performanse.