Dodjelom festivalskih nagrada Judita i poslijednjom izvedom baleta Veliki Gatsby svečano je zatvoreno 68. Splitsko ljeto

Svečanost zatvaranja 68. Splitskog ljeta uslijedila je nakon posljednje festivalske izvedbe, baletne predstave Veliki Gatsby, a festival je proglasio zatvorenim župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.
S4S
| S4S | , ,
S4S

Ocjenjivački sudovi nagrade Judita glavnog medijskog pokrovitelja, dnevnog lista Slobodna Dalmacija odlučili su da Judita za dramski program pripadne glumici Petri Kovačić Botić za naslovnu ulogu u predstavi LizistRATa, a Juditu najznačajnije umjetničko postignuće u glazbenom dijelu programa dobit će tenor Max Jota za ulogu Adorna u operi Simon Boccanegra.

Iz HNK-a Split ističu kako je ukupna popunjenost gledališta na svim festivalskim brojevima 68. Splitskog ljeta bila preko 80%.

„S velikim sam zadovoljstvom i ponosom primio vijest o nagradi Judita koja mi je dodijeljena. Prije svih želio bih zahvaliti ocjenjivačkom sudu. Nagrada je pripala meni ali bez tima HNK Split, mojih kolega i svih uključenih u ovu produkciju, ne bi bila moguća. Posebne zahvale maestru Ivi Lipanoviću koji je vjerovao u moju spremnost da se suočim s ovom ulogom i koji mi stalno postavlja izazove otkrivanja novih uloga“,

poručio je brazilski tenor Max Jota, stalni gost Opere splitske nacionalne kazališne kuće, koji nije bio u mogućnosti osobno doći na svečanost dodjele nagrada.

Foto: Max Jota na probi opere Simon Boccanegra

„Velika je svar dobiti priliku igrati lice poput  Lizistrate, a još je veća stvar surađivati s redateljem kao što je Paolo Magelli. Imala sam sreću iskusiti to dvoje istovremeno. Čast mi je što sam tu priliku dijelila sa krasnim glumačkim kolektivom i autorskim timom. Izraženo zajedništvo i medjusobna podrška snažno su pridonijeli ovoj nagradi“, riječi su Petre Kovačić Botić, glumice Dramskog ansambla HNK Split, dobitnice Judite za dramski program.

Foto: Petra Kovačić Botić u ulozi LizistRATe

Ovo Splitsko ljeto po mnogočemu je posebno, a u dramskom dijelu će zasigurno ostati zabilježen povratak legendarnog redatelja Paola Magellija u Split nakon 21 godinu.

“68. Splitsko ljeto, festival duge tradicije koje organizira Hrvatsko narodno kazalište Split, trajalo je od 12. srpnja (kada je započeo festivalski predprogram) i za 34 ovogodišnja festivalska dana publici ponudilo 47 izvedbi, od čega sedam izvedbi četiri operna naslova, deset izvedbi osam dramskih predstava, pet plesnih predstava u ukupno šest izvedbi, 16 koncerata, dvije likovne izložbe, predstavljanja knjiga i jednu glumačku radionicu. Premijerno su izvedene opera Giuseppea Verdija Simon Boccanegra na Peristilu, dramska predstava LizistRATa po motivima Aristofana, Homera, Predraga Lucića i Mate Matišića, balet Veliki Gatsby te multimedijalni glazbenoscenski performans The Stranger Within. Predstave su se odvijale na ukupno 15 otvorenih i ambijentalnih pozornica, mahom u Splitu ali i Vrlici, u Postirama, u Tučepima, Gatima te u Šibeniku”, zaključuju iz HNK Split.


Više članaka

sveučilište u splitu
| S4S | ,

Sveučilište dodijelilo počasno zvanje professor emeritus bivšem rektoru Ivanu Paviću

Rektor Pavić je dao veliki doprinos rastu Sveučilišta.
gulaš iz menze
| S4S | , | Ostavite komentar

Labaratorijski nalaz: Gulaš u menzi je zdravstveno ispravan

Hospitalizirani dječak je pušten iz bolnice

Prati nas

© Udruga studenti za studente Split 2021. Sva prava pridržana.