Jurica Popovic

Intervju s glazbenikom – Jurica Popović

Kozmičko dijete i vječni mladić iz Metkovića.
Jurica Popović, metkovski glazbenik s 40 godina na sceni, govori nam o svojim prošlim i budućim životnim i glazbenim ostvarenjima.

Pozdrav Jurice! Možete li nam reći nešto o sebi?
Mogu, naravno. Glazba mi je život, kroz nju pokušavam izraziti svoje emocije, životne stavove  I inspirirati ljude nabolje. Na taj način pokušavam dati smisao življenju.

Kakva je bila uloga glazbe u ranim godinama vašeg života?
Ona je bila odlučujuća. Ona je usmjerila moj život, a da toga tada ja nisam ni bio svjestan. To je unutarnji glas koji se javi i povede te.

Što vas je inspiriralo da se krenete baviti glazbom?
Nekada davno je to bila želja stupiti u neki ljepši bolji svijet, a danas kada gledam – to je bio dublji poriv kojeg tada nisam bio svjestan.

Što je Trotakt Projekt?
To je bio moj prvi glazbeni iskorak. Njime sam htio pokazati više stvari, a jedna od njih je bila da i u manjim mjestima ima ljudi koji mogu nešto reći. To i danas propagiram.

Tko su bili članovi Trotakta?
Članovi su bili vokalistica Matija Vuica, basist Jašar Murtezani, klavijaturist Zlatko Volarević – Dilajla, Anri Leontenko bubnjar, te Blažko Mijić i Jurica Popović gitaristi.

Jurica Popović i Duje Jakus
Jurica Popović s Dujom Jakusom, novinarom Radio Kampusa, foto: privatna arhiva

Kako vas je publika primila s obzirom da dolazite iz malog mjesta Metkovića?
To je bio veliki teret. Komunikacije nisu bile na razini kao danas. Nije bilo mobitela i interneta, a i zemlja je bila veća. Trebalo je razbiti barijeru povjerenja spram malog mjesta i dokazati se.

Kako su izgledali nastup Trotakt Projekta?
Osobno smatram da glazba bolje djeluje ako je popraćena s drugim medijima kao što su strip, moda i fotografija. Tada nam je vanjski suradnik bio poznati fotograf Šime Strikoman. Sve je to bilo povezano s glazbom.

Kakva je bila glazba Trotakt Projekta?
Naša glazba je bila ART gazba.

Jeste li tada bili popraćeni u medijima?
Jesmo, imali smo sreću da nas već nakon pola godine prepozna i podrži omladinski tisak. To nam je olakšalo put za javno djelovanje.

Jesu li vam ondašnje vlasti pravile probleme (Pjesme, nastupi, odjeća…)?
Naše pjesme nisu bile cenzurirane, ali nisu dozvoljavali da se one objave. Nisu im stilski odgovarale, a i nisu bile komercijalne.

Objavili ste 2 singlice, ali nije došlo do objavljivanja albuma. Što se dogodilo?
Te 2 singlice što su objavljene, se razlikuju od onoga što je Trotak Projekt tada izvodio. Da bi one bile objavljene pristao sam na određene kompromise, na koje nisam htio pristati pri objavljivanju albuma. Zato on nije izašao.

Kako danas gledate na to vrijeme?
To je bilo vrijeme entuzijazma, naivnosti, ali i duboke iskrenosti. To je ono što mladost nosi. Kad se mladost sputa, onda nastaju problemi na više razina.

Od Trotakt Projekta nastaje Gracia, kako je došlo do toga?
Gracia dolazi u početku samog rata. Sam njen nastavak je potaknut odustajanjem nekih članova Trotakt Projekta od bavljenja glazbom. 1990. objavljujemo istoimeni album, ali on zbog novonastale situacije u zemlji ne prolazi onako kako smo očekivali.

Najpoznatija pjesma grupe Gracia je “Linđo”. Jeste li kalkulirali da bi to mogao biti hit?
Odmah poslije rata smo nastavili s glazbom. Da će biti hit to nisam kalkulirao, ali je nastala kao da mi je Bog poslao ideju. Bili smo u velikim dugovima i ta pjesma nas je spasila od financijskog kolapsa.

Koliko je Matija bila bitna za zvuk Gracie I TP-a?
Jako je bitna, ona je glazbeno izbrušeni talent. Jako dobro čuje, te uvažavam njezine korekcije koje su dobre.

Koliko vam ona znači u privatnom životu?
Isto tako mi znači jako mnogo.

Poslije Gracie dolazi vaša solo karijera. Objavili ste albume Lunar, Osobno I Sol Invictus. Nedavno objavljujte posljednji album Kozmičko Dijete. Kako nastaju vaše pjesme I albumi?
Krenem s nekom idejom, jednostavno to dođe samo od sebe. Prvo nastane tekst pa onda uz gitaru nastaje glazba. Pustim je da teče. To se jednostavno odvija.

Zašto je prestala Gracia?
Gracia se raspala jer smo je doveli do apsurda. To su bili noćni nastupi. Nisu bili ono što sam htio. Odlučili smo da se Matija potpuno posveti modi, a ja ću ispočetka s glazbom. Ako bude potreba probuditi ćemo Graciu iz zimskog sna.

Imate li ikad Writers Block?
Nemam nikad gubitak inspriacije. U ovom trenutku imam spremljena 2 albuma koja jedva čekam objaviti.

Kako okolina reagira na vaše pjesme?
Ono što jedino mogu povezati su društvene mreže. Tu vidim reakcije I one su odlične. Volim interakciju jer tu dođe do nečeg lijepog.

Jeste li ostali dosljedni onome što ste u početku planirali?
Jesam, zaključio sam… Jer kad pogledam tekstove Trotakt Projekta od prije 40 godine i ove tekstove danas vidim da su slični. Isti je plašt, ali drugo ruho.

Da niste postali glazbenik čime bi se bavili?
Želio sam biti pomorac. Glazba me vukla I još uvijek vuče te sam htio gledati koncerte i kupovati ploče. Ne zamišljam život bez stvaranja glazbe.

Kakvu glazbu privatno slušate?
Moj slušateljski put je dug. Skupljao sam ploče stranih sastava kao što su Rolling Stones, Deep Purple i Led Zeppelin, a s vremenom sam počeo slušati i art glazbu.

Kakvu poruku imate za obožavatelje?
Mislite svojom glavom i slušajte srce. Nemojte se bojati vlastitih pogrešaka, jer preko njih ćete doći do svog puta.

Hvala vam na izdvojenom vremenu za ovaj interview. Srdačan pozdrav!
Hvala i vama, sve najbolje vam želim i sretno u daljem radu.

Cover foto: Foto: Igor CC Kelčec

intervju, jurica popovic, radio kampus

Prati nas

© Udruga studenti za studente Split 2021. Sva prava pridržana.