aida splitsko ljeto aida splitsko ljeto

Izvedena posljednja Aida na 68. Splitskom ljetu, Sirišćević: “Uvijek je zadovoljstvo režirati na Peristilu, a naravno da treme ima i nakon 8 godina.”

Zahvaljujući Splitskom ljetu, carski je Peristil ponovno oživio i prava je atrakcija za turiste i građane.
S4S
| S4S | ,
S4S

Napisao: Ivan Gudelj

Osma je ovo godina održavanja i življenja Aide na Peristilu. Redatelj dražen Siriščević premijerno ju je postavio 14. srpnja 2014., a nakon posljednje izvedbe na ovom Splitskom ljetu ističe: “Uzbuđen sam jednako kao i prije premijere 2014. na mom peristilskom debiju. Presretan sam, i ove godine imamo sjajnu, pomlađenu ekipu, sjajnu pjevačku podjelu. Čestitam solistima, prekrasnom zboru i svima iza kulisa. Bilo je divno raditi sa svima njima.”

Foto: Ivan Gudelj

Naslovnu ulogu Aide ove je godine izvela jedinstvena Alessandra di Giorgio.

“Prekrasno je igrati na Peristilu, divna akustika i pravi ambijent. Jednostavno neopisivo. Hvala svima koji sudjeluju u oživljavanju Aide iz godine u godinu, ali posebice stilistima, frizerima, šminkerima i svima iza kulisa” – kazala je poslije izvedbe.

Ovog ljeta na Peristilu je debitirala splitska mezzosporanistica Irena Parlov, pjevačica koja je svoju karijeru izgradila u poznatim internacionalnim opernim kućama.

“Uvijek su mi govorili da mi baš pristaje uloga Amneris, pronašla sam se u njoj i bilo mi je baš lijepo debitirati njome na Peristilu. Odlična je akustika na Peristilu, kao da je građeno za Aidu. Poseban je osjećaj pjevati kada vidiš prepuno gledalište i to u svom rodnom gradu.”

Kazala je kako pretežito nastupa van granica Hrvatske, po Europi i šire, a za istaknuti je kako Irena u Splitu nastupa nakon gostovanja u Erfurtu, ljubljanskoj i mariborskoj Operi, u Češkoj, Španjolskoj i Francuskoj.

Foto: Ivan Gudelj

“Žao mi je da s nama nije Nikša Bareza, koji je premijerno dirigirao 2014., ali drago mi je da ova predstava i ljudi i dalje žive na Peristilu. Iako sam za premijeru gotovo sve postavio, sada sam uvodio nove mlade glasove, ali gotovo jednako treme sam imao večeras i na premijernoj izvedbi prije osam godina. Ipak ona treba biti da bi sve bilo ovako veličanstveno. Pljesak publike na kraju samo je potvrdio ono što smo stvarali” – istaknuo je redatelj Aide Dražen Siriščević.

Foto: Ivan Gudelj

Više članaka

sveučilište u splitu
| S4S | ,

Sveučilište dodijelilo počasno zvanje professor emeritus bivšem rektoru Ivanu Paviću

Rektor Pavić je dao veliki doprinos rastu Sveučilišta.
gulaš iz menze
| S4S | , | Ostavite komentar

Labaratorijski nalaz: Gulaš u menzi je zdravstveno ispravan

Hospitalizirani dječak je pušten iz bolnice

Prati nas

© Udruga studenti za studente Split 2021. Sva prava pridržana.