Informator – Muzeji i galerije

Da bi najbolje upoznao kulturu i prošlost Splita, moraš se zaputiti u neki od muzeja ili galerija „najlipšega grada na svitu“. Svaki od opisanih muzeja ima posebnu priču, kroz koju donosi sliku o nekadašnjem gradu;  u jednom je Marko Marulić „bančija“ s ekipom, dok se u drugom mogu vidjeti radovi koje je Ivan Meštrović napravio dok je bio u zatvoru. Svaki od ovih muzeja otkrit će ti neki novi dio Splita!

P.S. Studenti povijesti umjetnosti i arheologije imaju besplatan ulaz u većinu muzeja ;)

Muzej grada Splita

– početak tvojeg putovanja kroz povijest Splita i Dalmacije. Ovaj muzej je nezaobilazno mjesto svakog splitskog studenta. Zašto? Zato da vidiš kakvi su prije bili đirevi, što se skriva u nekadašnjoj plemićkoj palači u koju su prve tragove starine donijeli Marko Marulić i njegov prijatelj Dmine Papalić.  Uz stalni postav možeš vidjeti i najnovije  umjetničke uratke hrvatske kulturne scene. Dođi i ti u Papalićevu 1 i provjeri što se sve ondje skriva!

Muzej grada Splita

Arheološki muzej

– jedan od najstarijih muzeja u ovom dijelu Europe ne smiješ propustiti! Uz paleolitičke nalaze, antičku keramiku, svijeće i novac, upoznaj grčke i rimske korijene današnjeg Splita! Pogledaj čime se prije plaćalo, u čemu su žene držale parfeme, kakvim oružjem su ratovali i kakve su im kod kuće bile „pločice“ ilitiga mozaici. Sve to i još mnogo više čeka te u Zrinsko – Frankopanskoj 25.

arheoloski_muzej2-280612

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Koji je to muzej, gdje se nalazi? Ogromni mač, koji kao da je izašao iz neke pjesme M. P. Thompsona, privlači pažnju i upozorava na modernu zgradu u blizini. Što li se krije u MHAS – u, a nije u Arheološkom muzeju? Arheološki ostaci hrvatskog naroda iz srednjeg vijeka, od VII. do XV. st, arheološka građa vezana uz povijest Slavena i Hrvata. Na početku ulice Stjepana Gunjače možeš upoznati spomenike koji svjedoče o nastanku srednjovjekovne hrvatske države!

Hrvatski pomorski muzej

Riba ribi grize rep. Na tvrđavi Gripe, na kojoj si vjerojatno poslušao više koncerata, nalazi se i Hrvatski pomorski muzej. Materijalna i nematerijalna baština Jadrana od prapovijesti do danas prezentirana je u ovom muzeju. Zbirke odora, nošnji i opreme, oružja, plovila, fotografija, odličja i mnogih drugih dragocjenosti čuvaju se na ovom mjestu.

Etnografski muzej

Želiš li vidjeti kako su se nekad oblačile splitske šinjorine? Kakav im je bio nakit? Kako su im izgledale kuće? Kako su živjeli Splićani, „vlaji“ i boduli?  Možda te, pak, zanima pogled s vrha Vestibula? Sve ovo i još mnogo toga čeka te u Severovoj 1, iza Vestibula.

250px-Split_-_Enthnographic_Museum_(by_Pudelek)

Prirodoslovni muzej

– ustanova koja se možda najviše razlikuje od prethodnih. Sigurno ćeš među 140 000 muzejskih predmeta naći barem nekoliko koji će ti oduzeti dah! Pogledaj kako zapravo izgledaju koralji koje si dosad možda vidio samo na nakitu i kako izgleda morski ježinac, veliki ljubitelj neopreznih kupača i njihovih ekstremiteta. Sve ovo i još mnogo toga očekuje te nasuprot Dioklecijanove palače i splitskog „pazara“, u Poljani kneza Trpimira 3.

Galerija umjetnina

U Galumu možete vidjeti djela Paula Veneziana, Vlahe Bukovca, Celestina Medovića, Ivana Meštrovića, Koste Radovanija, Ignjata Joba, ali i brojnih suvremenih umjetnika. Svaki komentar je suvišan! Dođite i pogledajte raznoliku zbirku umjetnina i popijte kavu na zaklonjenoj terasi.

galerija umjetnina

Galerija Vidović

Mlađi brat Muzeja grada Splita, Galerija Vidović, mjesto je u kojem je predstavljen opus velikog hrvatskog slikara Emanuela Vidovića. Burni život ovog umjetnika ostavio je tragove na platnima koja se danas čuvaju u ovoj galeriji pored Srebrenih vrata Dioklecijanove palače.

Galerija Meštrović

Prekrasna vila na splitskim Mejama s vrhunskim pogledom na srednjodalmatinske otoke je nekadašnji dom svjetski priznatog slikara i kipara Ivana Meštrovića. Ovdje se, između ostalog,  mogu vidjeti poznati brončani Meštrovi kipovi, kao i skice koje je crtao na „škartocu“ dok je bio u zatvoru.