Informator – Student servis

Rad preko student servisa

Sad, kad ste napokon završili srednju školu i započeli svoje studentske dane, uvijek dobro dođe koja kuna sa strane za neki izlazak, brucošijadu ili što god tko želi. Iako sva uputstva za početak rada postoje na stranicama našeg Studentskog centra (www.scst.hr), studenti često postavljaju niz pitanja jer nisu sigurni oko brojnih detalja, a i sami poslodavci često nisu sigurni kako točno zaposliti studenta. Stoga, krenimo redom…

Raditi preko Studentskog servisa mogu svi redoviti studenti i maturanti u roku od tri mjeseca od dana maturiranja. Da bi započeli s radom, potrebno je imati uvjerenje fakulteta o statusu redovitog studenta (odnosno kopiju završne svjedodžbe za maturante) i dvije fotografije manjeg formata (kao za osobnu iskaznicu). Također, trebate Student servisu dostaviti svoj JMBG i OIB. Osim toga, trebate imati otvoren žiro račun u banci. Naš Student servis trenutno posluje s 2 banke (Splitska banka i Privredna banka Zagreb).

Kako dosta studenata ne zna razliku između žiro i tekućeg računa, onda je ovo idealna prilika i za to raščistiti. Tekući račun služi za primitak neoporezivih prihoda, tj. onih na koje je porez već plaćen i za koje nije nužno podnositi poreznu prijavu (npr. plaća, mirovina…), a žiro račun služi za primitak oporezivih prihoda, tj. onih koji dolaze iz “poslovanja” i slično (npr. od ugovora o djelu, autorskih, itd.). Ove dvije vrsta računa jednostavno je razlikovati i po njihovom broju. Svi računi sadrže, osim 7 vodećih znamenaka koji označavaju banku (npr. Splitska je 2330003), i deseteroznamenkasti broj. Ako taj broj počinje sa 31, radi se o žiro računu građana (žiro računi firmi obično počinju sa 11, a ako imaju i neke posebne, može početi i s nekim drugim brojem), a ukoliko počinje sa 32, radi se o tekućem računu građana. Svrha postojanja žiro računa je olakšavanje Poreznoj upravi praćenja oporezivih primitaka građana. Banke redovito obavještavaju Poreznu upravu o primitcima pojedinaca po žiro računima.

Zašto primitak preko Student servisa treba isplatiti na žiro račun, a ne na tekući?

Odgovor je vrlo jednostavan – zato jer je primitak preko Student servisa oporeziv porezom na dohodak, ali, (uvijek ima neko ali!) samo kad prijeđe određeni iznos. Primitak preko Student servisa nije oporeziv do godišnjeg neto iznosa od 47 250 kn (ovaj neto iznos je ono što Vi dobijete na svoj račun tijekom jedne godine). Ukoliko prekoračite taj limit, Studentski servis će automatski Vašem poslodavcu početi zaračunavati porez po stopi od 25% i prirez ovisno o mjestu stanovanja, bez priznavanja osobnog odbitka, što za njega neće biti isplativo pa će Vam vjerojatno dati otkaz, osim ako baš o Vama ne ovisi.

Traženje posla

Kad ste se registrirali u Student servisu sa svim potrebnim dokumentima i otvorenim žiro računom, slijedi traženje posla i početak rada. Sretno!

Kad napokon nađete posao, trebate napraviti sljedeće: trebate s nazivom radnog mjesta (npr. konobar) i nazivom poslodavca (ako je on već registriran u Student servisu) doći u Student servis te podignuti Ugovor. Ukoliko Vaš poslodavac nije registriran u Student servisu, onda treba ispuniti pristupnicu dostupnu na web stranici SC-a i poslati je u Studentski Centar (http://scst.hr/images/stories/obrasci/Registracijaobrazac.pdf).

Vi ste slobodni dogovoriti sa svojim poslodavcem učestalost isplate. To može biti tjedno, svako dva tjedna, mjesečno, svako dva mjeseca ili po potrebi. Tu nemate ograničenja. Jedino o čemu trebate misliti je da za svaku isplatu trebate imati novi Ugovor (što zna biti naporno ako su isplate učestale jer to znači da redovito trebate posjećivati SC i podizati Ugovor). Pravilno bi bilo da Vi poslodavcu dostavite Ugovor prije početka rada.

Kad Vam poslodavac želi isplatiti novac, on ispunjava donji dio Ugovora, u kojem navodi koji ste neto iznos zaradili u tom razdoblju (iznos koji ćete Vi dobiti na svoj račun) te se obavezno potpisuje i stavlja svoj pečat. U tom dijelu se trebate i Vi potpisati, ali to je najlakše riješiti tako da se potpišete već prije nego Ugovor date poslodavcu. Nakon toga poslodavac šalje poštom ili odnosi Ugovor u Student servis (ili, što je također često, Vas zaduži da odnesete Ugovor). Ugovor se predaje na posebnom šalteru za izdavanje računa. Na temelju tog Ugovora SC sastavlja račun koji šalje poslodavcu, a na kojem razačunava svoju proviziju od 12% te doprinose za mirovinsko (5%) i zdravstveno osiguranje (0,5%). Poslodavac zatim službeno ima rok od osam dana za plaćanje tog računa. Kad SC evidentira uplatu Vašeg poslodavca, već taj dan ili najkasnije idući dan dobit ćete novac na svoj žiro račun.

Ako Vam je isplata hitna, kako biste riješili da se sve obavi što prije, moja preporuka Vam je da sve što možete Vi obavite, tj. sami odnesete Ugovor u SC i pričekate da oni naprave račun koji ćete Vi dostaviti poslodavcu. U suprotnom, ako se sve rješava putem pošte, onda to zna potrajati 2-3 dana više!

* Napomena!

Na web stranicama SC-a možete pronaći minimalne cijene rada po satu za neke od poslova. Za poslove koji nisu navedeni slobodno možete ugovoriti satnicu s poslodavcem – naravno, ako Vam poslodavac želi isplatiti više nego što je tu navedeno, to je sasvim u redu!

Uvjete rada, plaćanje prekovremenih, plaćanje rada noću i sl. možete pročitati direktno na ugovoru ili na web stranicama SC-a.

Na što još trebate obratiti pažnju?

Kad radite preko Student servisa, potrebno je obratiti pažnju i na dohodak koji ostvarujete. Ako ostvarite neto primitak preko 10 200 kn, a netko od roditelja Vas koristi kao uzdržavanog člana, onda će roditelj plaćati više poreza. Detaljnije o tome sam pisao u članku Kako rad preko student servisa utjeće na poreznu olakšicu vaših roditelja? (http://szssplit.hr/kako-rad-preko-student-servisa-utjece-na-poreznu-olaksicu-vasih-roditelja/4809/).

*Napomena oko koje se često postavljaju pitanja: stipendije koje primate ubrajaju se u iznos od neto 10 200 kn, maloprije naveden i objašnjen u prethodnom članku, ali se ne ubrajaju u iznos od neto 47 250 kn, koji je Vaš limit za plaćanje poreza na dohodak.

Kako rad preko Student servisa utječe na poreznu olakšicu Vaših roditelja

Limit na koji Vaši roditelji imaju poreznu olakšicu za Vas iznosi 10 800 kn bruto (što je oko 10 200 kn neto na Vašem žiro računu). Iz toga proizlazi sljedeće: ako premašite taj iznos zarade preko Student servisa, roditelji Vas neće moći koristiti kao poreznu olakšicu.

Što to znači?

Ukratko, oni će svaki mjesec platiti nešto više poreza. Koliko više – ovisi o tome koliko članova ima u Vašoj obitelj i kolika su primanja roditelja na koje ste prijavljeni.

Možete li nam to objasniti na primjeru?

Npr. neka Vaši roditelji imaju ukupnu plaću od 40 000 kn i plaćaju porez po svim stopama, uključujući i najveću od 40%. Također, pretpostavimo (radi pojašnjenja) da ste Vi jedino dijete u obitelji, što znači da bi na Vas roditelj imao koeficijent osobnog odbitka 0,5. Što je više djece, to se može dobiti veći osobni odbitak, no za točan izračun bi trebali baš točni podaci. Možete se poslužiti ovim kalkulatorom (s tim da biste trebali znati faktor osobnog odbitka): http://www.rrif.hr/wct_index.php?run=kalk12&wct=230&neto_bruto=neto

Recimo da ste svi u Splitu, što znači da je prirez 10%.

Dakle, u takvoj situaciji roditelji bi mjesečno plaćali 396 kn više poreza ako Vi prijeđete taj limit. *(izračun pogledajte u nastavku)

40%*(1800kn*0,5)*1,1= 396 kn

Kao što se vidi na ovom primjeru, ako bi bio ovakav slučaj, Vaši roditelji bi godišnje platili 4752 kn više poreza. Naravno, ovo je skoro najveći mogući slučaj (radi pojašnjenja), u pravilu se ipak radi o manjim iznosima jer nemaju baš svi takvu plaću da plaćaju najveću stopu poreza. Ipak, ako ima više članova obitelji, može biti riječ o većem iznosu.

Ako roditelji imaju manju plaću i plaćaju porez po stopi od 12%, onda će sve skupa godišnje platiti 1425,6 kn više poreza (pod istim pretpostavkama). Moje mišljenje je da je isplativije raditi i prijeći 10 800 kn nego paziti na ovaj porez. Naime, bolje je da svojim roditeljima date i 2000kn nego da ne radite!

Drugi limit na koji morate paziti je 47 250kn (neto) – ako ga prijeđete, trebate plaćati puno poreza pa se ne isplati raditi niti se ikome isplati zaposliti!

Zašto se isplati raditi preko Student servisa?

Zato što jednostavno, lako i legalno možete doći do novca, a rad preko Student servisa možete navesti u svom životopisu po završetku fakulteta pri potrazi za stalnim poslom!

Zašto se poslodavcima isplati zapošljavati studente?

Zato jer im je jeftinije plaćati studentima nego zaposliti nekoga za stalno! To je najlakše prikazati brojkama. Pod pretpostavkom da ima izbor između jednog studenta i osobe iz Splita bez djece, a želi isplatiti neto plaću mjesečno od 4 000kn, troškovi plaća bi mu bili sljedeći:

- student – 4.700,00 kn

- stalni zaposlenik – 6.350,14 kn.

S Vaše strane gledano, zašto je isplativije raditi preko Student servisa? Pod pretpostavkom da je poslodavac odlučio da mu ukupni trošak plaće bude maksimalno 5000 kn i bira između studenta i osobe iz Splita bez djece, tada će neto primanja biti otprilike sljedeća:

- student – 4.255,31 kn

- stalni zaposlenik – 3.200,05 kn.