INTERLIBAR – BRAT DALMATINAC INTERLIBERA

IMG-20181122-WA0012

Split, najlipši grad na svitu, imamo kažu sve. Imamo Rivu, Palaču, sunce, more i glazbene festivale. U Hoću knjigu se nisu složili s tim da imamo baš sve , naime nemamo književni sajam. Odlučili su, potaknuti primjerom zagrebačkog sajma Interlibera, koji je ove godine doživio svoje 41. izdanje pokrenuti i u našem gradu takav sajam. Tako je 2017. nastao Interlibar, kojeg Splićani od milja zovu mlađim bratom Interlibera.
Već drugu godinu u prizemlju trgovačkog centra Joker u studenom možemo naići na štandove s prepoznatljivim plavim oznakama Interlibara. Odlučili smo iz prve ruke provjeriti što se sve nudi u moru šarenih naslova. Gužve na štandovima ne nedostaje, svatko je pronašao nešto za sebe. Nude se beletristika i publicistika, književni klasici po posebnim cijenama, ai i najnoviji naslovi. Kako smo doznali od gospođe Sanje Srdić Jungićna ovogodišnjem izdanju sajma najpopularnije knjige su noviteti, Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka, U malu je ušađavaTisje Kljaković, naše sugrađanke koja je ilustracijama i tekstom opisala situacije iz svakodnevnog života. Sajam je pokazao da Splićani vole i publicistiku, najprodavanijinaslovi su i Okružen idiotima Thomasa Eriksona, 12 pravila za život Jordana B. Petersona, a među tim stranim autorima istaknula se hrvatska spisateljica Anita Šupe, autorica knjige Istine i laži o hrani.

IMG-20181122-WA0011

Među posjetiteljima smo susreli i naše kolege, studente koji svoje slobodno vrijeme rado provode uz knjigu. Oni su najradije birali znanstveno fantastične naslove, kao i ljubavne romane. Na sajmu se, osim pisane riječi može pronaći i šalica, olovka ili rokovnik s najdražim književnim junakom.

Osim kupovine po povoljnim cijenama posjetitelji su imali priliku upoznati i književnike i doznati nešto više o pisanju i inspiraciji. Gostovali su Željan Rakela,Ivo Anić i Ante Krstulović, koji su predstavljali svoje nove književne uratke. Interlibar, iako je tek proslavio svoj drugi rođendan, približio je splitskoj publici dašak festivalske atmosfere svog starijeg brata, a posjećenošću su Splićani pokazali da će pisana riječ zauvijek imati svoje ljubitelje.Ako ste ove godine propustili posjetiti sajam, zapišite studeni 2019. u svoje u svoje kalendare, vidimo se na Interliberovom trećem rođendanu!

Pišu: Dora Pivac i Anđela Matić