JAVNA RASPRAVA: Gdje nas vodi sanacija Karepovca?

plakat-sanacija

Koliki je utjecaj plinova pri otplinjavanju na pitkost vode i na zdravlje ljudi općenito? Do kada ćemo morati kupovati vodu nakon svake kiše? Koje su mjere zaštite predviđene u slučaju prekoračenja dozvoljenih vrijednosti plinova? Gdje su se radile analize uzoraka vode i zraka? Tko je provodio mjerenja i kakvi su testovi provođeni? Odgovore na ova i brojna druga pitanja saznat ćemo u petak, 16. veljače, u 19 sati u Beton Kinu Doma mladih!

Klub mladih Split sukladno svojim djelatnostima nastoji poticati aktivno sudjelovanje i kritičko promišljanje mladih u lokalnoj zajednici na svim razinama, a naročito volonterizma i aktivizma kroz projekte od društvenog značaja te brine o zaštiti i unapređenju životnog i radnog okoliša, te se zalaže za očuvanje prirodne i kulturne baštine.

“Kao i većina građana, iznimno smo zabrinuti za situaciju oko sanacije Karepovca, za zrak, vodu i tlo na području grada Splita i okolice te utjecaj na zdravlje lokalnog stanovništva. Kao udruga koja okuplja mlade u lokalnoj zajednici smatramo da je naša dužnost pružiti priliku mladima da postave određena pitanja o gore navedenoj temi stručnjacima i osobama u čijoj domeni je stručnost i odgovornost za navedena pitanja.

Želimo znati kakva nas budućnost čeka, kakav zrak ćemo udisati, kakvu vodu ćemo piti i što mi sami možemo učiniti da se problemi ne ponavljaju u budućnosti!

Javnost već mjesecima postavlja mnoštvo pitanja koja se gube senzacionalističkim medijskim člancima i u komentarima i postovima na društvenim mrežama. Stoga smo na svojoj Facebook stranici, koja broji preko 8000 pratitelja, pozvali mlade da pitaju sve što ih zanima u vezi sanacije Karepovca, čistoći vode, zraka i slično. Mladi žele dobiti odgovore i žele znati što se u njihovom gradu događa!” – ističu u klubu Mladih.

Sukladno tome, u petak, 16.2., u 19 h u prostorima Doma mladih (Beton Kino) na adresi  Savska BB (Split) Klub mladih organizira tribinu pod nazivom „Javna rasprava: Gdje nas vodi sanacija Karepovca?“.

“Na raspravu smo pozvali osobe odgovorne za sanaciju Karepovca te stručnjake iz područja ekologije, epidemiologije i permakulture kojima ćemo prenijeti pitanja građana i otvoriti jednu uljudnu, organiziranu javnu raspravu o gorućoj temi. Cilj tribine je pružiti odgovore na pitanja, pronaći rješenja za postojeće i buduće probleme vezane uz sanaciju Karepovca te javno razgovarati o odgovornosti nadležnih, stručnjaka i javnosti prema okolišu u našoj lokalnoj zajednici. Nije odgovornost samo na nadležnima i stručnjacima, već i na nama kao građanima, stoga ćemo razgovarati i o odvajanju otpada.

Ne želimo tražiti krivca i otvarati lov na vještice, želimo pronaći zajedničko rješenje!” – ističu organizatori.

Na javnoj raspravi će sudjelovati:

  • Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo SDŽ sc. Jasna Ninčević,
  • specijalist epidemiolog NZJZ Ivo Petrić,
  • ekolog dr. sc. Viktor Simončić,
  • organizator prosvjeda protiv nestručne sanacije Karepovca Veljko Popović,
  • stručnjak za permakulturu i održivi razvoj, predsjednik udruge Permakultura Dalmacija Ivan Rako.

Raspravu će moderirati Gabrijela Radanović, novinarka Slobodne Dalmacije.