Kako rad preko Student Servisa utječe na poreznu olakšicu Vaših roditelja?

Dragi studenti,

putem ovog članka ću Vam objasniti na koji način rad preko Student servisa utječe na poreznu olakšicu Vaših roditelja.

Limit na koji Vaši roditelji imaju poreznu olakšicu za Vas iznosi 10 800 kn bruto (što je oko 10 200 kn neto na Vašem žiro računu). Iz toga proizlazi sljedeće: ako premašite taj iznos zarade preko Student servisa, roditelji Vas neće moći koristiti kao poreznu olakšicu.

Što to znači?

Ukratko, oni će svaki mjesec platiti nešto više poreza. Koliko više – ovisi o tome koliko članova ima u Vašoj obitelj i kolika su primanja roditelja na koje ste prijavljeni.

Možete li nam to objasniti na primjeru?

Npr. neka Vaši roditelji imaju ukupnu plaću od 40 000 kn i plaćaju porez po svim stopama, uključujući i najveću od 40%. Također, pretpostavimo (radi pojašnjenja) da ste Vi jedino dijete u obitelji, što znači da bi na Vas roditelj imao koeficijent osobnog odbitka 0,5. Što je više djece, to se može dobiti veći osobni odbitak, no za točan izračun bi trebali baš točni podaci. Možete se poslužiti ovim kalkulatorom (s tim da biste trebali znati faktor osobnog odbitka): http://www.rrif.hr/wct_index.php?run=kalk12&wct=230&neto_bruto=neto

Recimo da ste svi u Splitu, što znači da je prirez 10%.

Dakle, u takvoj situaciji roditelji bi mjesečno plaćali 396 kn više poreza ako Vi prijeđete taj limit. *(izračun pogledajte u nastavku)

40%*(1800kn*0,5)*1,1= 396 kn

Kao što se vidi na ovom primjeru, ako bi bio ovakav slučaj, Vaši roditelji bi godišnje platili 4752 kn više poreza. Naravno, ovo je skoro najveći mogući slučaj (radi pojašnjenja), u pravilu se ipak radi o manjim iznosima jer nemaju baš svi takvu plaću da plaćaju najveću stopu poreza. Ipak, ako ima više članova obitelji, može biti riječ o većem iznosu.

Ako roditelji imaju manju plaću i plaćaju porez po stopi od 12%, onda će sve skupa godišnje platiti 1425,6 kn više poreza (pod istim pretpostavkama). Moje mišljenje je da je isplativije raditi i prijeći 10 800 kn nego paziti na ovaj porez. Naime, bolje je da svojim roditeljima date i 2000kn nego da ne radite!

Drugi limit na koji morate paziti je 47 250kn (neto) – ako ga prijeđete, trebate plaćati puno poreza pa se ne isplati raditi niti se ikome isplati zaposliti!

Zašto se isplati raditi preko Student servisa?

Zato što jednostavno, lako i legalno možete doći do novca, a rad preko Student servisa možete navesti u svom životopisu po završetku fakulteta pri potrazi za stalnim poslom!

Zašto se poslodavcima isplati zapošljavati studente?

Zato jer im je jeftinije plaćati studentima nego zaposliti nekoga za stalno! To je najlakše prikazati brojkama. Pod pretpostavkom da ima izbor između jednog studenta i osobe iz Splita bez djece, a želi isplatiti neto plaću mjesečno od 4 000kn, troškovi plaća bi mu bili sljedeći:

- student – 4.700,00 kn

- stalni zaposlenik – 6.350,14 kn.

S Vaše strane gledano, zašto je isplativije raditi preko Student servisa? Pod pretpostavkom da je poslodavac odlučio da mu ukupni trošak plaće bude maksimalno 5000 kn i bira između studenta i osobe iz Splita bez djece, tada će neto primanja biti otprilike sljedeća:

- student – 4.255,31 kn

- stalni zaposlenik – 3.200,05 kn.

Nadam se da sam Vam uspio pomoći u razumijevanju razmatrane teme, a ukoliko ima nekakvih nejasnoća i pitanja, slobodno pošaljite upit na szssplit.portal@gmail.com ili nam se obratite putem komentara na ovaj članak!