S4S Korner: Može li se močvara isušiti?

Gore navedeno pitanje vremenom će sam sebi postaviti aktualni Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović, budući da je njegova prva i najpoznatija rečenica od trenutka dolaska na vlast: „Hrvatski nogometni savez je močvara koju treba isušiti!“

Ne bih ulazio u dublje analize i razloge ove rečenice. Ne zanima me ni je li to izjavio da bi skrenuo pozornost na sebe ili samo kako bi zabavljao nas – sportske zaljubljenike.

Smatram da svi koji volimo nogomet, hrvatsku reprezentaciju i hrvatske klubove, znamo dovoljno i o Savezu koji to sve skupa objedinjuje. Nažalost, znamo dosta toga i o ljudima koji isti Savez vode i o onima koji su „igrači iz pozadine“ (a oni su uvijek i najopasniji). Namjerno sam u istu rečenicu smjestio reprezentaciju i klubove jer smatram da su to dva usko vezana pojma te da bi reprezentacija trebala ovisiti o klubovima – oni im odgajaju i daju gotove igrače. Usput, i domaća liga trebala bi biti ogledalo reprezentacije.

Međutim, da stvar bude zanimljiva, predsjednik HNS-a, Vlatko Marković, neprestano ističe da je za vrijeme njegovog mandata reprezentacija doživjela najviše uspjeha – kako na sportskom, tako i na financijskom planu. Također, govori kako on nema nikakve veze sa stanjem u Hrvatskoj nogometnoj ligi, koje je derutno, tragično, na rubu izdržljivosti i sl. Što na to reći? Kako to razmišljanje podržati? Kako ljudi koji su uz njega mogu biti zadovoljni? Puno je razloga za nezadovoljstvo. Puno je i pretendenata na predsjednikovo mjesto. Na razne su načine pokušali zavladati Rusanovom 13, ali to jednostavno nije moguće jer je gospodin Vlatko rekao: „Ja ću otići kad ja budem htio!“

Nemam potrebu u ovom članku isticati svog favorita za budućeg predsjednika jer trenutno nije ni bitno tko će to biti. Igor Štimac je pokušao; na trenutak je izgledalo da će uspjeti, ali za pobjedu ipak nisu dovoljni samo glasovi jer je u našem društvu, općenito, demokracija odavno pokojna.

Mnogi nogometni stručnjaci svakim danom komentiraju tko bi bio idealan za vladara hrvatskog nogometa, ali jesu li stvoreni uvjeti da taj “budući spasitelj“ zaista promijeni trenutno stanje?

Domaća liga je iz sezone u sezonu manje kvalitetna, teži se centralizaciji iste, Dalmacija uobičajeno ima loš tretman kod rukovodstva Saveza te sudačke organizacije, što se pokazalo i u nedavnim aferama . Možda sam subjektivan kao hajdukovac, ali je li normalno da postoji tolika razlika između Hajduka i Dinama – ne samo u rezultatskom pogledu, već i u svim drugim segmentima? Ne može ni Liga biti uspješna ako postoje samo dva kluba koja se utrkuju za naslov (a i to je poznato već najesen).

Što očekivati nakon Europskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj? Što očekivati od novog čelnog čovjeka? Što će biti s reprezentacijom? Koliko će domaća liga imati klubova, a koliko predstavnika u Europi? Hoće li možda Remetinec ili Lepoglava biti prebivalište nekima? Sve su to pitanja na koja ćemo ubrzo dobiti odgovore.

Močvara ili ne – definitivno nešto što zahtijeva promjene!