Projekti

nov
S4S PORTAL
– jedan od najčitanijih studentskih portala u Hrvatskoj. Na dnevnoj bazi donosimo vijesti iz sveučilišnog života, najave događanja te zanimljive članke raznovrsne tematike.

 

logo-radio

S4S RADIO emisija – emitira se svakog petka u 18 sati na valovima Radio Sunca i donosimo zanimljive goste, mahom vrijedne i uspješne studente.

_________________________________________________________

AKADEMSKA GODINA 2014./2015.

Okrugli stol o studentskoj prehrani – održao se u studenom s ciljem otvaranja rasprave o studentskoj prehrani, njezinoj kvaliteti i samoj ponudi hrane u menzama. Gosti okruglog stola bili su Gordana Raos, ravnateljica Studentskog centra, Boris Maleš, prorektor za studente, studentski standard i sport te Marina Crnjac, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. U sklopu projekta provedena je i anketa na uzorku od 487 studenata. Rezultati su pokazali da se većina studenata u potpunosti slaže s tvrdnjama da broj postojećih menzi-restorana ne odgovara potrebama splitskih studenata (66%) te da su redovi u menzama predugi (62%). Okrugli stol bio je odlična prilika da studenti dobiju sve informacije o studentskoj prehrani koje ih zanimaju.

1048060_947988988547984_1100852302625818701_o

Život bez barijera! – održavao se od 3. do 13. prosinca u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu te Studentskim zborom Sveučilišta u Splitu. Cilj ovog projekta bio je promicanje kvalitetnije integracije osoba s invaliditetom u društvo, s posebnim naglaskom na mlade i studente, ali i informiranje i  senzibiliziranje javnosti o životu osoba s invaliditetom te apel javnosti o važnosti volontiranja i pomaganja u zajednici. Uključivao je pet akcija koje su se održale kroz 10 dana trajanja projekta. 3. prosinca održana je akcija naziva „Brišimo knjige zajedno“. Gosti su bili prof. dr. sc. Boris Maleš, prorektor za studente, studentski standard i sport te prof. dr. sc. Željko Radić, dekan Pravnog fakulteta u Splitu. Cilj ove akcije bio je senzibilizirati akademsku zajednicu i širu javnost za slijepe i slabovidne osobe, kojima je razvojem adaptivne računalne tehnologije za slijepe omogućeno samostalno skeniranje knjiga koje se kasnije mogu pročitati uz pomoć računala, tj. programa za čitanje ekrana, Brajevog retka ili govorne jedinice. 6. prosinca organizirana je besplatna radionica znakovnog jezika s ciljem upoznavanja javnosti s važnim činjenicama o kulturi gluhih i nagluhih osoba te edukacije svih zainteresiranih studenata, ali i ostatatka populacije o načinu ophođenja s osobama oštećena sluha. 8. prosinca pozvali smo udrugu “ZAMISLI” za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom da održi seriju interaktivnih predstava i radionica. Kratke dramske predstave održane su na Pravnom fakultetu u Splitu pod redateljskom palicom Marija Kovača. Radilo se o predstavama zasnovanim po principu Boalovog kazališta – interaktivnog tipa kazališta u kojem glumci scenski uobličavaju dramsku situaciju u kojoj se naglašava problem neke mikrozajednice te se zatim taj isti problem pokušava riješiti pomoću intervencija iz publike. Okrugli stol na temu „Studenti s invaliditetom i njihove barijere“ održan je u prostorijama splitske Sveučilišne knjižnice 10. prosinca s ciljem izjednačavanja pristupa visokom obrazovanju studentima s invaliditetom preko informiranja, educiranja i senzibiliziranja sveučilišnih nastavnika, stručnog i administrativnog osoblja u rektoratu i na fakultetima o specifičnim potrebama studenata s invaliditetom u sustavu visokog obrazovanja pri Sveučilištu u Splitu te približavanje načina života osoba s invaliditetom javnosti. Gosti okruglog stola bili su: doc. dr. sc. Marija Boban, povjerenica za osobe s invaliditetom Pravnog fakulteta u Splitu, Snježana Baldasar, dipl. oecc., povjerenica za osobe s invaliditetom Filozofskog fakulteta u Splitu te Melani Turković, Ivan Bogdanović i Kristijan Šalinović, kao predstavnici osoba s invaliditetom. Okruglom stolu prisustvovali su i Slavko Žaja, dipl. polit., savjetnik za osnovno obrazovanje i znanost Grada Splita i izv. prof. dr. sc. Boris Trogrlić, dekan splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

10620198_952551541425062_4328331994173245812_o

No stress siječanj - održao se s ciljem animiranja prosječnog studenta da ispitnim rokovima pristupi opušteno te da siječanj provede bez stresa, organiziran i motiviran. Osim toga, cilj nam je bio ukazati na vrijednost Savjetovališta za studente koji studentima može i mora biti od velike koristi.

Tradicionalno druženje sa štićenicima COO Juraj Bonači u McDonald’su - održano je u siječnju, već treću godinu za redom. Projekt je nastao u suradnji s poznatim prehrambenim lancem koji nam je ustupio prostor, hranu i piće za štićenike te razne rekvizite za igru, a u želji kako bismo barem malo pozitivno utjecali na proces psihosocijalne rehabilitacije djece, mladih i odraslih osoba s intelektualnim i tjelesnim oštećenjima.

Knjiga žalbi i pohvala - projekt se održavao tijekom ožujka, nastavljajući tradiciju iz 2014., a njime smo pružili mogućnost splitskim studentima da na jednom mjestu zabilježe sve što im smeta ili što smatraju vrijednim pohvale na svojim fakultetima. Sve pritužbe, pohvale i prijedloge koje smo sakupljali u knjižice po svim sastavnicama splitskog Sveučilišta uručene su dekanima fakulteta, koji su podržavali ovaj projekt usprkos tome što su bili svjesni da će se studenti možda obrušiti i na njihov rad – ali su, isto tako, svjesni da je jedino otvorenom komunikacijom između studenata i profesora moguće doći do srži problema.

Umjetnost je opet IN – projekt je koji se protezao kroz čitav travanj, a u četiri tjedna se pokušalo se revitalizirati pojam kulture i umjetničkog duha kod splitskih studenata. Prvi je tjedan bio posvećen fotografiji, drugi stripu, treći kazalištu, a četvrti književnosti.

Predstavljanje kandidata za Studentski zbor Sveučilišta u Splitu - održalo se u lipnju, a povodom izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, udruga S4S organizirala je predstavljanje kanidata za SZST na kojem su svi kandidati mogli izložiti vlastite planove, ali i odgoviriti na pitanja iz publike.

Splitsko ljeto mladih 2015. – projekt je koji se održavao od 5. do 7. lipnja, a uključivao je sportske i zabavne aktivnosti te aktivnosti humanitarnog karaktera namijenjene mladima i studentima u gradu Splitu. Iako je projekt zamišljen kao projekt zabavno-sportskog sadržaja članovi udruge S4S,  vjerujujući da je njihova dužnost da pomognu onima kojima je pomoć potrebna, organizirali su i humanitarni koncert za Socijalnu samoposlugu Solidarnost Split.

11412253_1062158127131069_34401415331315775_o

_________________________________________________________

 AKADEMSKA GODINA 2013./2014.

Radionice za lakše zaposlenje - trodnevna radionica u kojoj smo obrađivali nekoliko ključnih elemenata koje svi susreću tražeći posao tijekom, i po završetku, studija. Prvi dan se najviše govorilo o CV-u, molbi za posao i motivacijskom pismu. Drugi dan smo obrađivali neverbalnu komunikaciju, poslovno pismo/email, a treći dan smo razgovarali s psihologinjom iz HZZ-a o razgovoru za posao.

Menza grad, studentski jad! – projekt koji se održao 5.5.2014., u kojem su članovi Udruge pripremili tople obroke (tjestenina milanese, mesni gulaš, polpete od tune, krompir salata, sendviči, voda) splitskim studentima i dijelili ih ispred nekadašnjeg restorana/menze Index kako bismo ukazali na problem nepostojanja menze u centru grada za 25 000 splitskih studenata.

Knjiga žalbi i pohvala – nastavak prošlogodišnjeg uspješnog projekta udruge. Trajanje projekta: od 17. ožujka – 14. travnja 2014.

hvala

Humanitarna akcija ” Splite pruži ruku” – nastavak humanitarne akcije čiji je začetnik bio City Center One Split za kupnju kombi vozila za Dnevni centar Firule, COO Juraj Bonači. Trajanje akcije od 14.veljače – 14.ožujka 2014. godine.

Tribine utorkom – U studenom i prosincu smo utorkom organizirali tribine s različitom tematikom : kultura i mladi, studenti s invaliditetom, putovanja, Studentski zbor.

Kuhanje za beskućnike – U prosincu smo kuhali za beskućnike u sklopu projekta „O’La La 366 večera“

_________________________________________________________

 AKADEMSKA GODINA 2012./2013.

735174_563170827029804_1186360427_n

U prosincu smo, osim dobrovoljnog darivanja krvi u studentskom domu „Hostel“, organizirali humanitarnu akciju „Igračka jedna osmijeha vrijedna“, koja je trajala tjedan dana na svim većim splitskim fakultetima – i studenti i profesori donosili su igračke, knjige i DVD-ove koje su potom članovi udruge S4S slagali u pakete i darovali djeci koja su božićne blagdane provodila na Pedijatrijskom odjelu KBC-a Firule, kao i članovima Doma za djecu Maestral, Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači i Centra Samaritanac.

U siječnju smo organizirali projekt S4S Knjiga žalbi i pohvala, u sklopu kojeg su splitski studenti dva tjedna imali priliku u Knjige upisati sve svoje žalbe i pohvale na račun matičnih fakulteta, a sve napisano iznijelo se na S4S večeri u Sveučilišnoj knjižnici pred splitskim dekanima i rektorom koji su komentirali sve napisano i obećali uvažavanje studentskih prijedloga i promjene nabolje. Projekt je bio pohvaljen od strane dekana i rektora, ali i iznimno medijski popraćen.

Ožujak smo posvetili kulturi, tako da smo organizirali tri filmske večeri u učionici doma „Hostel“, a održani su i fotografski i literarni natječaj za sve zainteresirane studente. Osim toga, u jednom splitskom klubu organizirali smo Retro plesnjak koji je oduševio sve prisutne.

U travnju smo u Info zoni i domu „Hostel“ održali dvije edukativno-zabavne S4S Sexy večeri, na kojima smo održali predavanja o spolno prenosivim bolestima i o zanimljivostima o seksu, a sve uz stand-up komediju i nagradne igre. Pokrenuli smo i online anketu o seksualnim navikama splitskih studenata koju je ispunilo njih gotovo tisuću, a čiji su rezultati predstavljeni na jednoj od S4S večeri.

Svibanj smo posvetili (ne)zaposlenosti organiziravši tri zanimljiva događanja; u Sveučilišnoj knjižnici održano je predavanje mladih poduzetnika, kao i predstavljanje HZZ-a, Student servisa i Mali sajam studentskih poslova, dok je u Info zoni organizirana tribina o stručnom osposobljavanju.

970182_648402541839965_198467974_n

U lipnju smo, u suradnji s UNICEF-om, organizirali humanitarni kartaški turnir na FESB-u za potrebe projekta „Prve tri su najvažnije“. Osim toga, sudjelovali smo u organizaciji koncerta „Rock do daske“ održanog na Starom placu.

_________________________________________________________

S4S card

S4S Card – S4S Card je projekt Udruge Studenti za studente Split, čiji je cilj bio poboljšati studentski standard. U suradnji sa tvrtkama, koje su se senzibilizirale i omogućile adekvatne popuste za ciljanu skupinu studente, omogućili smo široki spektar popusta koji obuhvaćaju sve sfere studentskog života.

Humanitarni projekt – Nakon tri godine uspješnog djelovanja, udruga Studenti za studente Split (S4S) od lipnja 2011. godine započinje i s humanitarnim radom. Kroz akademsku godinu 2011./2012. planiramo organizirati mnogobrojne humanitarne akcije različitog karaktera na području grada Splita uz UNICEF-ovu podršku. Razne akcije održavat će se nekoliko puta mjesečno. Svaku od njih moći ćete redovito pratiti na portalu i stranicama humanitarnog projekta. Sva prikupljena sredstva namijenjena su UNICEF-ovom projektu “Škole za Afriku” (Schools for Africa), pod krilaticom “Obrazovanjem do boljeg života”.

unicef