ODRŽANA SVEČANA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠNOG ODJELA ZA STRUČNE STUDIJE

Image1

Proslava Dana Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu održana je u četvrtak,  19. travnja,  u velikom amfiteatru Odjela u Kopilici. Svečanosti su nazočili prof.dr.sc.  Šimun Anđelinović, članovi Senata Sveučilišta u Splitu te brojni uzvanici.

Pročelnik Ivan Akrap je u svom izvješću predstavio dosadašnja postignuća, sa zadovoljstvom  istaknuvši veću internacionalizaciju Odjela, naročito u vidu suradnje sa Sveučilištem u Coburgu.

Nakon uzajamnih posjeta s odsjekom za elektrotehniku Sveučilišta u Coburgu dogovoreno je pokretanje združenog specijalističkog, diplomskog studija Elektrotehnika na engleskom jeziku  tijekom kojeg će studenti dva semestra provesti na našem Odjelu, a dva u Coburgu – najavio je pročelnik Akrap.

Također,istaknuo je kako se u suradnji s Hrvatskom gospodarsko komorom  i dalje se razvijaju programi „WebStart i „PlanStart“  koji povezuju studente i poduzetnike iz kategorije mikro tvrtki, te pružaju priliku studentima da izrade web stranice i poslovne planove za izabrane poduzetnike. Održan je stručni skup „ Zemni plin u sustavima kogeneracije i trigeneracije“ u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i tvrtkom EVN,  tijekom kojeg su istaknuti stručnjaci iz prakse demonstrirali najnovija dostignuća u upotrebi navedenih sustava. U okviru međunarodne Ljetne škole Sveučilišta u Splitu Odjel je održao program Agile plannning,a za osnovnoškolsku i srednjoškolsku djecu priredili su Ljetnu školu STEM+ 2017. U lanjskoj godini promovirano je 343 studenata, od čega 222 stručna prvostupnika i 123 stručna specijalista.

Naposljetku, pročelnik Akrap je najavio skoru rekonstrukciju i energetsku obnovu sjeverne zgrade Odjela, obzirom da je dobivena građevinska dozvola. Obnovom tih prostora, u kojima će se smjestit i restoran, Odjel će raspolagati s ukupno7500 kvadrata.

Uzvanicima se obratio i rektor Anđelinović izrazivši zadovoljstvo što su svake godine sve više vidljivi pozitivni pomaci na Odjelu u smislu podizanja razine kvalitete, što je rezultat zadovoljavanja akreditacijskih uvjeta, ali i usklađenost sa strateškim odlukama Sveučilišta.

Na odjelu trenutno studira 2500 studenata i to nas obvezuje da stalno unaprjeđujemo uvjete studiranja. Ova sastavnica mora biti prethodnik u tome da praksa studentima traje cijeli semestar i da se diplomski radovi rade u suradnji s gospodarstvenicima, rješavajući praktične probleme i izazove u tvrtkama. Na taj način se događa prijenos tehnologija i stvaraju se radna mjesta zasnovana na znanju – kazao je rektor dodajući kako će se također ulagati daljnji napori da se objedini mikro Kampus na Kopilici.

Prigodom svečanosti  za doprinos razvoju i promicanju Sveučilišnog odjela za stručne studije Zlatna plaketa uručena je prof. dr.sc.  Ljubomiru Maleševiću, dugogodišnjem profesoru Odjela.

Drago mi je da sam ovo priznanje dobio od svoje matične ustanove. Naime, u splitskom visokom školstvu sam već 42 godine, a najdražih mi je onih 20 koje sam proveo na Odjelu –rekao je laureat Malešević kazavši kako Odjelu želi da svakog dana napreduje sve više jer, kao što željeti nije dovoljno već treba raditi i želje ostvarivati, tako ni znanje nije dovoljno, već ga treba primjenjivati.

Za osobitu aktivnost i poseban doprinos radu Odjela dodijeljene su zahvalnice  i to višegodišnjem vanjskom suradniku Robertu Kosoru  i suradnoj  tvrtki FRIGO TONI.

Dobitnici nagrada za najbolje studente u akademskoj godini 2015./2016. na preddiplomskim studijima su:  Ivan Jelinčić, Dujo Bašić, Mateja Radaš i Andrea Gebik.

Nagrađeni na specijalističkim diplomskim studijima su: Zvonimir Šunjić, Duje Aljinović, Mia Perica, Ivan Norac-Kero, Anđela Salapić.

Fotogaleriju pogledajte ovdje!