PREDSTAVLJANJE KNJIGE: SPECULATIVE REALISM AND SCIENCE FICTION

30725172_1170733549736190_4443387051414888473_n

Sve se veći broj stručnjaka slaže da je multinacionalni kapitalizam duboko nepravedan sustav koji uništava svaku lokalnu proizvodnju, dokida individualnost i uzrokuje ekološke katastrofe. Međutim, kako navodi filozof Mark Fisher, čini se da je lakše zamisliti kraj svijeta negoli kraj kapitalizma. No – tu uskače omiljeni profesor doc. dr. sc. Brian Willems s Filozofskog fakuleta Umjetničke akademije u Splitu.

U svojoj novoj knjizi Speculative Realism and Science Fiction profesor Willems pomoću ideja spekulativnog realizma u znanstvenofantastičnim djelima pronalazi načine kako se oduprijeti kapitalizmu i zamisliti novi, bolji svijet. Spekulativni realizam filozofska je škola koju čine Ray Brassier, Iain Hamilton Grant, Quentin Meillassoux i Graham Harman. Uz pomoć Meillassouxove ideje prodiranja nemogućeg u moguće i opisa radikalne različitosti te Harmanove ideje da objekti onemogućuju cjelovitu spoznaju time što se povlače Willems analizira poznate autore znanstvene fantastike i distopijskih romana poput Cormaca McCarthyja ili Kima Stanleyja Robinsona. Cilj mu je u njihovim djelima identificirati strategije koje bi ljudima pomogle da shvate kako živjeti u antropocenu, u trenutačnoj ekološkoj distopiji koju smo sami stvorili.


Willems odgovor pronalazi u automatizaciji. Uzevši u obzir da su ljudi ti koji su uzrokovali ekološke katastrofe koje sad ne znaju riješiti, Willems postavlja hipotezu da bi čovječanstvo moglo imati veće koristi ako nadu položi u neljudsku aktivnost. Drugim riječima, kad bi strojevi preuzeli odlučivanje od ljudi, moguće je da bi se čovjek, koliko god paradoksalno zvučalo, osjetio slobodnim. Među ljudima povezanim neslobodnom razvio bi se osjećaj pripadnosti, koji bi, pak, mogao dovesti do društvenih promjena.
Willems, tako, poziva na aktiviranje znanstvene fantastike u borbi protiv kapitalističkog realizma jer žanr svojim utopijskim vizijama nudi načine prefiguracije stvarnosti.

Pridružite se na predstavljanju knjige Speculative Realism and Science Fiction doc. dr. sc. Briana Willemsa u srijedu, 25. travnja u 17.30 u Klubu mladih Split. Predavanje organiziraju udruga iTHEom i Klub mladih Split.