RADIONICA “PROTIV DISKRIMINACIJE NA LOKALNOJ RAZINI: GRADSKE STRATEGIJE I LJUDSKA PRAVA”

IMG_20181129_162923

Prisustvovali smo radionici “Protiv diskriminacije na lokalnoj razini: Gradske strategije i ljudska prava” u okviru projekta “Mreža gradova i civilnog društva za suzbijanje rasizma i diskriminacije” koja je održana ovog četvrtka u prostoru Info zone.

Projekt provode Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava i Europska antirasistička mreža kroz radionice koje su održane u 6 gradova Samoboru, Rijeci, Varaždinu, Sisku i Splitu. Zbog lošeg odaziva na radionicu u Kaštelima, radionica je odgođena, te održana u Splitu. Cilj radionice je unapređenje mehanizama zaštite od diskriminacije i rasizma na lokalnoj razini kroz suradnju organizacija civilnog društva i gradskih uprava te razvoj strategija za promociju tolerancije i uključivosti.

IMG_20181129_162936

U ugodnoj atmosferi uz kekse i sok, mlade predstavnice Kuće ljudskih prava iz Zagreba upoznale su nas s projektom. Sudionici radionice, građani iz Kaštela i Splita, predstavnici su različitih udruga kao što su udruge “Mi”, “Lice duše”, “Srce za srce” i druge. Međusobno su se upoznale, razmjenile iskustva i ideje te jedni drugima dali poticaj za daljnji napredak.

Diskriminacija je pojam s kojim se susrećemo gotovo svakodnevno. Možda smo osjetili na vlastitoj koži, možda bili pasivni promatrač diskriminacije, a možda smo i mi sami bili pod utjecajem predrasuda i zaobišli nekog tko je samo drugačiji od nas. U većini slučajeva diskriminacija se ne prijavljuje. Razlog tome je nedovoljna informiranost i educiranost građana. Za sve informacije i pomoć prije pokretanja postupka postoji središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije, pučki pravobranitelj. Također imamo i instrumente zagovaranja, javne akcije, pisanje peticija, provođenje javnih i medijskih kampanja, programi informiranja i edukacije građana i dr. Zagovaranje je pokušaj utjecanja na donošenje odluka i na institucije koje ih pripremaju, donose i provode. Najvažnije je isplanirati korake i način djelovanja, te biti uporan.
U svakom slučaju diskriminacija je problem društva o kojem se treba razgovarati i raspravljati kako bi se postigla željena rješenja ili barem došlo do novih ideja koje vode ka boljitku.