S4S intervju: Split Seawolvesi – Flag football team

Nedjeljno poslijepodne. S igrališta s umjetnom travom (blizu City center one-a)  čuju se zvuci trčanja  i povika. To desetak entuzijasta i novaka, rookieja, igraju igru nalik američkom footballu. Zainteresiran, upoznajem se s Dinom Bajrićem, predsjednikom kluba koji uz to igra poziciju glavnog dodavača-quarterbacka, te jednim od igrača Lukom Rokijem.

S4S: Kada je klub nastao i zašto?

Dino: Klub je nastao 2008. godine.  Tada su postojala samo dva kluba i to u Zagrebu, što je bio i početak američkog nogometa u Hrvatskoj. Naravno, prvo se krenulo sa Flag football sistemom igre. Zadnje tri godine igrali smo prvenstvo Hrvatske, a ove godine bi trebali oformiti savez/ligu sa Zagrebom u vidu Tackle (kontaktnog) footballa. Nažalost, za sada klub nema trenera za Tackle football. Svi smo novaci u ovome, entuzijasti, ali to nas ne sprječava da  kvalitetno odradimo trening te utakmicu.

S4S: Možeš li nam objasniti pravila Flag footballa?

Dino: Pa, pravila su uglavnom poput onih iz američkog Tackle footballa. Samo je teren manji, manje igrača je uključeno u igru. Igra se pet na pet s izmjenama postave obrana-napad, tako da do deset igrača jednog tima uglavnom okusi igru. Ono što je drugačije od klasičnog footballa jest to da igrači nose žute ili crvene pojaseve s dvije zastavice po strani. Kada se te zastavice iščupaju igra se zaustavlja. Ovdje su ključni lukavost, brzina i vještina. Za Flag football može se reći kako je dobar za početnike i timove  koji kasnije žele igrati/natjecati se u američkom footballu.

S4S: Koliko puta tjedno trenirate i imate li potporu grada?

Dino: Treniramo zasad tri puta tjedno, dakle utorkom i četvrtkom oko 20 sati navečer te nedjeljom oko 14 sati. Zasad čekamo potporu grada, ali nesumnjivo je da će grad priznati ovaj sport i naš tim jer je šteta da  Zagreb ima takvo nešto, a Split ne.

S4S: Luka, molim te, reci kada si počeo trenirati ovaj sport i zašto?

Luka: Počeo sam trenirati prije godinu i pol dana. Ovaj sport je veoma atraktivan, dobar je kao rekreacija, ne nosi veliku opasnost od ozljede te je idealan za naučiti pravila američkog footballa.

S4S: Jeste li jedini klub u Dalmaciji ili vas ima i više?

Luka: Da, jedini smo klub u Dalmaciji, nadam se kako će nas biti više. Do mjesta odigravanja znamo putovati i po pet-šest sati, a kako je svaki klub uglavnom sjevernije bilo bi idealno da imamo gostovanje tu u blizini.

S4S: Kakvi su vam rezultati?

Luka: Prošle godine smo imali dosta slabije rezultate, ove godine smo drugi. Nadam se kako će grad to prepoznati jer ovaj sport je moderan i zabavan.

Najmlađi u ovoj ekipi je Petar Bratić koji ima 13 godina – S4S: Petre, zašto treniraš ovaj sport?

Petar: Jer ovaj sport je sport budućnosti, brzina, ideja, taktika i prije svega zabava.  Dino me pozvao da dođem trenirati, i vjeruj mi, veoma guštam.