S4S Medicinski kutak: Akutno trovanje alkoholom

Još jedni praznici su za nama. Bila su to dva tjedna odmora, bez faksa, bez stresa, bez
frustracija i, naravno, s obiljem hrane i alkohola. Sve bi bilo super da se svake godine ne dogodi neki incident koji nas navede da malo zastanemo i zapitamo se što se to događa. Jedan od takvih incidenata je slučaj djevojčice od 13-ak godina koja je završila na Novu godinu u KBC-u Split zbog pretjerivanja u konzumiraju alkohola. Nažalost, to nije izoliran primjer. Takvih primjera je mnogo, a budući da se ovaj spominjao malo češće (ili se bar meni tako učinilo dok sam ovo pisala), navela sam ga i ja.

Nakon ovakvih i sličnih slučajeva počnemo se pitati tko je zakazao? Možda roditelji? Počnu
pitanja tipa: “Zar 13-ogodišnjaci ne bi trebali biti pod nadzorom roditelja? Ili je to bilo u moje vrijeme? Zar je moguće da se toliko toga promijenilo u samo nekoliko godina? Možda sustav i društvo?” Odnosno pitanja: “Kako osobe mlađe od 18 godina dolaze do alkohola? Na koji način se nađe “rupa” koja im to dopusti? Snižavaju li se granice za opijanje? Kad zapravo djeca dolaze u doticaj s alkoholom?” te ono glavno: “Mogu li i znaju li se mladi danas zabavljati bez alkohola (pod “mladi” mislim i na studente jer se ni ja ne sjećam kad sam zadnji put bila na nekoj zabavi na kojoj nije bilo alkohola).

U medicini se razlikuju, iako ne strogo odijeljena, dva pojma: akutno trovanje alkoholom i kronični alkoholizam. Definicija kroničnog alkoholizma bi bila: redovito konzumiranje količine alkohola koja je dovoljna da se našteti osobi socijalno, psihički ili fizički. Iskreno se nadam da se nitko od studenata ne opija redovito, tj. iz dana u dan, u toj mjeri da ne može funkcionirati u skladu s nekakvim društvenim normama. Stoga ću malo više pisati o slučajevima akutnog trovanja alkoholom.


Kako bih najlakše i najrazumljivije (laički) rekla, to je ono kad znaš da si pretjerao s ispijanjem alkohola, ali i dalje piješ. Da vidimo sad kako to izgleda malo stručnije rečeno: po broju ispijenih pića određene vrste u određenom vremenu, može se izračunati koncentracija alkohola u krvi. Kod osobe prosječne težine koja konzumira 180ml (170g) destiliranog alkohola u relativno kratkom vremenu rezultira razinom
alkohola u krvi od oko 100mg/dl. To bi, dragi moji, bila definicija pa kome se da može se malo pozabaviti matematikom i računanjem.

S druge strane, ja ću jednostavno napisati/prepisati što znači koja doza alkohola u krvi pa krenimo:

1. doza od 50mg/dl – umanjena moć rasuđivanja, fina motorika i brzina reakcije
2. doza od 100mg/dl – u većini zemalja je to krajnja granica nakon koje je umanjena sposobnost za vožnju
3. doza od 200mg/dl – pospanost
4. doza od 300mg/dl – stupor (u rangiranju stanja svijesti i funkcije središnjeg živčanog sustava to je stanje prije kome)
5. doza iznad 300mg/dl – alkoholna koma
6. doza iznad 500mg/dl – letalna doza, drugim riječima smrt zbog zatajenja disanja

Relativno teško je postići dozu koja je letalna jer se priroda pobrinula za nas na vrlo pametan način: osoba, ili već upadne u stanje blage kome, ili pođe povraćati sadržaj iz želuca te se na jedan od ta dva načina spriječi daljnje opijanje.

Iz navedenog je očito da za vrijeme našeg burnog pijanstava najviše nastradaju organi koji su bogato opskrbljeni krvlju kao što su mozak, jetra, bubrezi, mišići, srce, testisi… Za razliku od kostiju, masnog i vezivnog tkiva, gdje je koncentracija mnogo manja. „Prodiranje“ alkohola u krv ovisi o više uvjeta: zdravstveno stanje, korištenje lijekova, prisutnost hrane u želucu i cijevima, vremenu i načinu konzumiranja alkohola, vrsti i jačini napitka, „priviknutosti“ na alkohol i slično.

Idealno bi bilo da se ne opija, (popiti čašicu, pazi, malu čašu, pa čak i dvije, može se medicinski opravdati), no ako već kanite to, ono što ostaje još iz naroda je: ne piti na prazan stomak, piti polako i pomalo te prestati kad tijelo počne reagirati i pokušava nas upozoriti da je dosta – prvenstveno mislim na povraćanje. Kao pomoć mogu poslužiti kofein ili hladni tuš, a ako je situacija izmakla kontroli, pozvati stručnu pomoć.