S4S Medicinski kutak: Brojevi za pamćenje – 194, 112, 30+2!

Znaš li gdje ćeš dočekati Novu?  Vjerujem da većina to zna i da su pripreme davno završile. Prvo odabir kluba, glazbe, odjeće te nabava pića koje će osigurati dobro raspoloženje.  Nemam namjeru govoriti ovdje o tome da ne pijete, ne pušite, ne koristite opijate i da ne radite slične gluposti jer znam da to neće utjecati ni na koga. Ako ste se naumili opiti, moje upozorenje da je to štetno neće imati nikakvog odjeka. Ono što mislim da je potrebno jest reći nekoliko stvari koje se inače zaobilaze u ovakvim situacijama.

Znate li što učiniti kad se popije čašica previše ili kad se povuče koji dim viška? A kad netko u društvu dobije bocu u krilo ili ga obuzme animalni nagon pa se potuče s nekim? Što onda?

E, u takvim trenutcima, kad vidite prijatelja kako leži na podu ne odgovarajući na vaše dozivanje, u glavi ćete prevrtjeti sve epizode Grayine anatomije, satove biologije, ovakve  članke koje ste pročitali  i upozorenja koja ste primili, ali hoćete li znati kako pravilno postupiti?

Prvo i osnovno, zovite za pomoć i budite zahvalni ljudima koji svoje blagdane provode dežurajući u stanicama Hitne pomoći i sličnih ustanova! Ako vidite da netko pije više nego što bi trebao, budite mu prijatelj i spriječite ga u daljnjem ispijanju alkohola. Bolje je spriječiti nego liječiti! Pri većem unosu alkohola jedan od uobičajenih simptoma je mučnina i pojačana žeđ. Tu je najbolje poslušati što organizam traži i povratiti sadržaj želuca te zamijeniti čaše alkohola čašama vode.  Uz to će pomoći i uzimanje hrane, osobito slane i kisele.

Naravno, ukoliko vam je prijatelj popio previše i sada leži na podu, nećete ga zalijevati vodom ni pokušati nahraniti. U tim trenutcima važno je ostati pribran, pozvati pomoć i učiniti sve u svojoj moći da se stanje ne pogorša do njezinog dolaska. Sjetite se onih predavanja iz prve pomoći koja ste slušali kad ste polagali za vozačku dozvolu. Sjećate li ih se?

Sklonite unesrećenu osobu na sigurno, provjerite joj vitalne funkcije, stavite je na bok da ne dođe do gušenja te je redovito provjeravajte. Što ako osoba ne diše samostalno i nema pulsa? Tad je svaka sekunda važna. Osobu treba postaviti na leđa, provjeriti da ima otvorene dišne puteve i započeti reanimaciju.

Reanimacija koju pritom trebate izvesti ne izgleda nimalo kao one sa serija koje vidite na TV-u. Nema tu savijanja laktova, gledanja uokolo i pritiskanja prsnog koša dok osoba leži na visokoj podlozi (npr. krevetu).  Osoba koju reanimirate treba biti na tvrdoj podlozi, a vi trebate klečati uz nju te položiti korijen svog dlana na cca. polovinu njezinog prsnog koša.  Glavna formula koju pritom trebate zapamtiti je 30+2. Na svakih 30 pritisaka prsnog koša potrebno je napraviti dva udaha, a brzina kojom se sve to odvija treba iznositi oko 100 do 120 pritisaka u sekundi.

Iako se trovanje alkoholom najviše spominje, opasne mogu biti i popratne nezgode. To su razne vrste ozljeda, krvarenja, iščašenja ili lomova kostiju. Ako iz nekog razloga dođe do otvorene rane ili uboda, ranu treba pokriti sterilnim zavojem, a strana tijela zabodena duboko u tkivo nemojte sami vaditi, već ih učvrstite u zatečenom položaju i potražite liječničku pomoć.

Ipak, potrudite se da do ovakvih scenarija ne dođe. Kao što sam ranije rekla, bolje je spriječiti nego liječiti. Zabavite se i uživajte u preostalim slobodnim danima prije početka nastave!

Sve najbolje u nadolazećoj godini!