SPLI’SKI AKVAREL, NAJSPLITSKIJA OD SVIH PREDSTAVA U SPLITSKOM HNK U DANIMA SUDAMJE

akvarel101108003

Dvjema izvedbama operete Spli’ski akvarel Hrvatsko narodno kazalište Split pridružit će se obilježavanju Sudamje, proslave dana nebeskog zaštitnika Splita Sv. Dujma. Omiljena opereta Ive Tijardovića, „najspli’skija od svih predstava“ čiji se rasplet događa na splitskoj Rivi upravo na fešti Sv. Dujma, na programu je splitskog teatra u petak i subotu, 5. i 6. svibnja s početkom u 20 sati. Izvedbama će ravnati maestro Hari Zlodre, a protagonisti predstave koju je premijerno na scenu splitskog HNK 2008. postavio redatelj Krešimir Dolenčić, su Valentina Fijačko Kobić i Vladimir Garić u ulogama Marice i Tonča, Ratomir Kliškić i Tajana Jovanović kao šjor Toma Sale i njegova žena Jovana, te Jelena Bosančić i Goran Marković kao Perina Štranbera i Lešandro Panpan.

Spli’ski akvarel, podjednako kao i Tijardovićeva Mala Floramye odavno je već neizostavni dio tradicije i zaštitni znak grada Splita. Jedinstvena je to posveta Splitu, njegovom vedrom i raspjevanom duhu koji je iz dišpeta najraspjevaniji i najduhovitiji upravo onda kada život nanosi najteže udarce. Popularne arije ove razigrane operete prihvaćene su danas gotovo kao folklor ovog djelića Mediterana, a duhoviti zaplet i replike živopisnih likova nasmijavaju publiku i nakon brojnih opetovanih gledanja predstave. Operetu je Ivo Tijardović sastavio u nevjerojatnom vremenskom roku od četrnaest dana za prvi nastup Splitskog kaza­lišnog društva, koje su sačinjavali pretežno amateri, ali ono je okupilo i sve profesio­nalce koji su se nalazili u Splitu nakon raspuštanja Narodnog pozorišta za Dalmaci­ju (1922 – 1928) i zabrane djelovanja Tijardovićeve Gradske opere i operete. Član­stvo, naročito zbor i tehnički personal bio je sastavljen većinom od radnika, težaka i obrtnika. Dok je stvarao Akvarel, njegova kuća u ulici kraj sv. Duje bila je pretvorena u neku vrstu kazališta. Od jutra do kasne noći svraćali su tamo solisti radi vježbanja uloga iz rukopisa, na kojemu se jedva osušilo crnilo. U međuvremenu je maestro pre­pisivao dionice, crtao dekor i kostime, davao upute tehničkom personalu – može se slobodno reći kako je svestrani umjetnik maestro Ivo Tijardović bio kompletni autorski tim praizvedbe Akvarela.

Radnja Spli’skog akvarela zbiva se u, tada sirotinjskom, splitskom Velom Varošu dvadesetih godina prošlog stoljeća i prati sudbine Tome Sale i njegove hipohondrične žene Jovane, njihove kćeri Marice čijoj je ljubavi s Tončem glavna zapreka materijalna oskudica, a tu su i komični likovi Lešandra i Perine, osoba na rubu zakona i ustaljenog građanskog morala. Ljubav, jasno, na kraju prevlada sve prepreke i izgladi sve nesuglasice među protagonistima. Jer… da nije jubavi ne bi svita bilo!