ZASTUPNICI EU PARLAMENTA ODGOVARALI NA PITANJA MLADIMA

24282223_1578572732201378_1295804927_n

Zastupnici Europskog parlamenta u sklopu VideoEuropa projekta Europske komisije i Europskog parlamenta  u Hrvatskoj odgovarali su na pitanja mladih vezana za Schengenski sporazum, pitanja sigurnosti i migracije i odlaska mladih iz Republike Hrvatske. Osnovna ideja projekta VideoEuropa zapravo i jest omogućavanje mladima da se uključe i zainteresiraju za politike Europske Unije. U nastavku pročitajte što nam iz Europe javljaju Dubravka Šuica, Ruža Tomašić i Tonino Picula.

Hoće li ulazak u Schengen promijeniti nešto za naše mlade? Odlazak mladih iz Hrvatske?

Dubravka Šuica: Ulaskom Hrvatske u Schengen neće se promijeniti ništa po tom pitanju. Važno je da mladi ostanu u Hrvatskoj i da raste naš BDP i to je unutarnje pitanje RH. Ulaskom u EU, neovisno o Schengenu, dobili smo mobilnost. Mnogi naši odlaze i vrate se, a neki se ne žele vratiti jer doživljavaju EU kao svoj dom. Ja bih željela da se svi mladi koji su otišli iz ekonomskih razloga što prije vrate, jer iz mog dugogodišnjeg iskustva i sadašnjeg života u Bruxellesu i  Strasborugu ljepšeg mjesta  za življenje od Hrvatske nema.

24172393_1578572725534712_1559993171_n

Ruža Tomašić: Što se mene tiče, EU nažalost i dalje promovira mobilnost radne snage kao rješenje za problem nezaposlenosti, i stanje je što se tiče toga bolje nego pri ulasku u EU. Ovdje je nekolicina nas svojim amandmanima i govorima na plenarnoj sjednici ipak uspjela povećati svijest o tome kako mobilnost bez drugih kvalitetnih politika zapošljavanja, olakšavanja poslovanja za slabije razine države znači potpuni kolaps. Ako te države, a među njima je i Hrvatska, ostanu bez visoko kvalificiranog, i općenito radno sposobnog stanovništva, ostat će parkovi prirode na marginama Unije. To ne smijemo dopustiti nikako.

Tonino Picula: Razdvojimo dvije stvari – EU ide dobro, ona je izašla iz krize koja ju je snažno pogodila 2008. godine, RH ne ide dobro. Prema svim relevantnim pokazateljima nismo iskoristili priliku koja nam se pruža kao članici, prestižu nas i oni koji su nam do jučer gledali u leđa. Prema procjenama, vratit ćemo se na pretkriznu situaciju tek negdje 2019. godine. Jedan od indikatora da nam ne ide dobro je doista veliki odlijev stanovništa, ne samo mladih ljudi. Nažalost, taj problem dijelimo i s drugim članicama EU i istočnoeuropskog prostora. Kako to zaustaviti? Barem u Hrvatskoj, prije svega stvar je domaće politike, a i svega onoga što nam pruža EU kao alat kojeg su očito drugi bolje koristili.

Za završnu riječ, mladima su uputili posebnu poruku.

Dubravka Šuica: Preporučujem mladima da nastoje kreirati svoj život u RH, ali istovremeno  poručujem da nije loše vidjeti svijet i kako žive druge europske države i da sva znanja koja prikupe u stranim državama prilikom studiranja i rada donesu natrag u Hrvatsku i oplemene  ju i učine najljepšim mjestom za življenje jer ona to jest.

24252049_1578572752201376_1071337494_n

Ruža Tomašić: Hrvatska je jedna jedinstvena, ako žele nešto promijeniti, rješenje nisu Irska ili Njemačka, neka ostanu ovdje. Neka se učlanjuju u političke stranke koje žele i neka konačno smijene političke fosile koji su na vlasti 27-28 godina, izmjenjuju se redovito, a za Hrvatsku  ništa dobro nisu napravili ili ne puno. Hrvatskoj ide sve gore i gore. Mladi, vaša budućnost je u vašim rukama. Izvolite se izboriti za nju.

Tonino Picula: Budućnost naše zemlje nije moguća bez aktivnog građanstva, a aktivno građanstvo prije svega su mladi ljudi koji imaju priliku, ako ništa drugo ne ponoviti greške koje se događaju  u Hrvatskoj zadnjih  27 godina, i da naprosto nađu načina kako da Hrvatska bude uvažavana članica Europske Unije, ali i zemlja u kojoj žive sve zadovoljniji njezini građani.

Za cijeli video prijenos sedmog projekta VideoEuropa, posjetite službenu facebook stranicu: Europski parlament, ured za informiranje u Republici Hrvatskoj.