Duje Jakus Interview: Jurica Pađen – Aerodrom

Dobar vam dan Jurice!

I vama!

Možete li se predstaviti?

Pozdrav, ja sam Jurica Pađen, grupa Aerodrom iz Zagreba.

Koliko godina postoji Aerodrom?

Puno godina, preko 40 godina postojimo.

Kako ste smislili ime Aerodrom?

U doba nastanka grupe Aerodrom sam bio u vezi s jednom stjuardesom. Često sam ju čekao na aerodromu te sam po tome dao grupi ime Aerodrom.

Kako ste okupili Aerodrom?

To su bili moji prijatelji Zlatan Živković – vokal, Remo Cartagine – bas, Mladen Krajnik – klavijature, Paolo Sfeci – bubnjar i ja na gitari.

Dosadi li vam nakon svih ovih godina baviti se glazbom?

Ne nimalo, uživamo u tome što radimo i to nam zapravo daje podstrjeh, nije sad baš pogodno vrijeme za rock glazbu.

Prvi album je bio više prog rock orijentiran, dok su kasniji albumi bili okrenuti ka novom valu. Što je bio razlog za promjenu stila?

Naprosto je došlo takvo vrijeme, zavladao je taj trend. Ja sam preuzeo većinu autorskog materijala, prog rock pjesme je najviše radio naš klavijaturist tadašnji, dok je Kad misli mi vrludaju tipična new wawe pjesma.

Gdje ste se u to vrijeme okupljali?

Najčešće smo se okupljali u kafićima Kavkaz i Zvečka. To su bile današnje društvene mreže, tamo su se svi skupljali, razmjenjivale se informacije, glazbenici su se tu družili.

Kako su tada izgledali koncerti. Da li je bolje bilo svirati tada, ili je danas bolje?

Čuj, danas je produkcijski bolje, ali je prije više publike slušali takvu vrstu muzike, razumijevali su to što slušaju. Ljudi su kupovali albume, čitali tekstove… S tim se danas nitko više ne zamara.

Sredinom 80-ih Aerodrom se raspada, odlazite u Azru pa poslije toga u Pađen Band. Možemo li Pađen Band smatrati nastavkom Aerodroma.

Da, možemo to smatrati nekom country verzijom Aerodroma, bili su u bandu glazbenici drugi pa smo se prilagodili njihovom načinu izražavanja.

Tko je sada u Aerodromu?

Tomislav Šojat – bas i vokal, Damir Medić – bubnjevi, Ivan Havidić – gitara i vokal, Jurica Pađen – gitara i vokal, te Fedor Boić gostujući član na klavijaturama.

Hvala vam puno!

Hvala i vama!

aerodrom, glazba, jurica pađen, radio kampus, radiokampus

Prati nas

© Udruga studenti za studente Split 2021. Sva prava pridržana.